PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Fudbal je i ženska igra

Kada govorimo o fudbalu, obično mislimo na igru koju pretežno igraju, ali i gledaju muškarci. Iako živimo u 21. veku, predrasude i stereotipi o ženskom fudbalu još uvek postoje. Znate ono- Nije fudbal za tebe, izaberi neki ženski sport? Zar postoje muški i ženski sportovi? Zar nije važno trenirati i baviti se onim sportom koji volimo? Ako muškarci mogu da budu baletani, zašto žene ne bi mogle da budu fudbalerke? Umesto osuda, zar nije lepše dati podstrek i vetar u leđa devojčicama i ženama koje žele da treniraju fudbal?

 


Nezvanični ženski fudbal počeo je još u 17. veku, dok je prva zvanična utakmica između fudbalerki odigrana 23. marta 1895. godine. Meč se odigrao između Severne i Južne Engleske, a završio se rezultatom 7 : 1 u korist Severne Engleske. Taj meč pratilo je oko 10.000 ljudi. Prvo, veće, žensko fudbalsko takmičenje bilo je Svetsko prvenstvo 1991. koje je održano u Kini.

 

 

Tada, SAD su osvojile titulu prvaka, jer su u finalu pobedile Norvešku sa 2 : 1, a meč je pratilo oko 60.000 ljudi. Možemo reći da od tada, iako nedovoljno, kreće podizanje svesti o ženskom fudbalu. O tome govori i činjenica da je finale Lige šampiona za žene, ove godine, između Liona i Barselone pratilo preko 100.000 ljudi.

 

 

Kako i u ostalim državama, tako i u Srbiji, polako ali sigurno, sve više devojčica se opredeljuje za treniranje fudbala. Zbog toga, postoji i Superliga Srbije u fudbalu za žene, kao najviši rang fudbalskih takmičenja za žene u Srbiji. Liga trenutno broji deset timova, a trenutni prvak, kao i klub sa najviše osvojenih titula jeste ŽFK Spartak iz Subotice.

 

 

Žene koje treniraju fudbal, dokazuju da su jake žene, kako fizički (uzmimo u obzir da je fudbal grub sport), tako i psihički, jer se konstantno bore sa raznim, ne baš tako lepim komentarima. Koliko puta smo samo čuli- Pogledaj ovu muškaraču, trenira fudbal ili Ma šta ona zna, ne zna ni da šutne loptu? Ali to obično pričaju oni koji u životu nisu pogledali ni jednu žensku fudbalsku utakmicu.

 

Međutim, kada bismo odgledali makar jedan meč, shvatili bi da je muški sport na ženski način zapravo podjednako dobar kao muški fudbal. Shvatili bi da i žene podjednako dobro vode loptu, driblaju i imaju odličan šut kao i muškarci. Shvatili bi da je fudbal za sve. Shvatili bi da je fudbal za devojčice.

 

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.

No Comments

Leave a Reply