Odakle dolazi samopouzdanje?

Odakle dolazi samopouzdanje?

Samopouzdanje ne dolazi spolja, već iznutra. To je jako bitna rečenica koju moramo da zapamtimo. Ukoliko mislite da ima neko lepši, činjenica je da verovatno na svetu ima jos milion lepih ili lepših ljudi, ali kakve to ima veze sa vama? Najbitnije je kako vi sebe vidite, jer će vas tako i drugi videti. Kao kada gradimo poverenje sa drugim ljudima, tako ga gradimo i sami sa sobom.


VERUJTE SEBI

Prvi korak ka samopouzdanju jeste da verujemo sebi. Naravno, tu dolazi do samospoznaje. Prvo moramo biti iskreni, koje navike nam se ne svidjaju ili šta je to na čemu bismo radili? Da li je to da budemo društveni, aktivniji ili da imamo zdraviji način zivota, moramo da prepoznamo i da sami sebi postavimo ciljeve. Male ciljeve, za svaki dan, a kada ostvarimo cilj po cilj, verovaćemo sebi i samim tim graditi svoje samopouzdanje.

 

KAKO SE PREDSTAVLJAMO?

Ukoliko smo izgradili poverenje i znamo koliko vredimo, bitan faktor kod samopouzdanja jeste kako se predstavljamo. Verovatno svi znamo osobu za koju mozemo da kazemo da uvek izgleda samopuzdano. Međutim, mi ne znamo kakve misli ta osoba ima ili sa čime se bori, već znamo ono što nam ona predstavlja. Razmislimo kako ulazimo u prostoriju ili u društvo, kakvo nam je drzanje, kako smo se obukli, da li se sa svakim lepo pozdravimo i da li preuzimamo inicijativu.

 

PRESTANITE SA SAMOSAŽALJENJEM

To su mali koraci, ali su navike koje ćemo graditi i koje će postati deo nas. U to spada da moramo da prestanemo da se konstantno samosazaljevamo. Zamislite nekoga ko stalno govori da im niko ne prilazi, da su dosadni, ugojili su se, eto baš su sad i pali ispit i tako u krug. U redu je nekad imati takav dan, ali šta radite da biste to popravili. Niko vam ne prilazi, a da li ste vi nekome prišli ili da li ste kada vam neko priđe bili odbojni? Takva osoba ne odiše samopouzdanjem.

 

OKRUŽITE SE KVALITETNIM LJUDIMA

Okruzite se kvalitetnim ljudima. Ovde mozemo da kazemo da okolina ima mali uticaj. Birajmo prijatelje koji će nas podsticati i zbog kojih ćemo izlaziti iz zone komfora. Dešava se da se mi nesvesno izjednačavamo sa ljudima oko nas. Tako, ako smo u društvu koje nema ciljeve i ne rastu, mi ćemo se prilagoditi tome i ostati u jednom mestu. Ponekada ovo znači da imamo hrabrosti da završimo neke odnose koji nam ne doprinose u zivotu. Mozda zvuči surovo, ali je to odluka i izlazak iz zone komfora, koja će vam doneti samopouzdanje.

 

ZNAJTE VAŠU VREDNOST

Na kraju, najbitnija stvar kod samopouzdanja jeste da znate vašu vrednost. Kada radimo na sebi, učimo na našim greškama, istrazujemo ili izlazimo iz zone komfora, onda ćemo sve više da vrednujemo sebe. Nije poenta da idemo okoli i pričamo naše uspehe, mi ih sami znamo, i uspehe i padove. Ponosni smo prvo na sebe, na naše odluke, pa čak i kada nešto ne ispadne dobro naučimo iz toga i nastavimo dalje. Neće svaki dan biti najbolji, ali je to u redu. Nekada se samopuzdanje vezba i potrebno je vreme.

 

 

TEKST: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Aleksandra Popović je završila Fakultet dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Njena interesovanja su različita i uvek voli da nauči nešto novo.