Zašto je Island zemlja vatre i leda?

Zašto je Island zemlja vatre i leda?

Deluje pomalo nestvarno, zovu ga zemlja vatre i leda i to sa razlogom. Šta Island čini posebnim? Mnoge stvari padaju nam na pamet, ali, ono što ga odvaja od ostalih zemalja Evrope jeste priroda, nezaboravni pejzaži koji izgledaju kao san. Ovo ostrvo bogato je vulkanima, glečerima, neobičnim plažama i gracioznim vodopadima. Nažalost, nije toliko bogato ljudima. Island se vodi kao jedna od najređe naseljenih zemalja Evrope. Ovo ostrvo uspeva da očara mnoge, a nadamo se da će to isto uraditi i vama. Udobno se smestite, krećemo.

 


ISTRAŽIVAČKI DUH

Ukoliko ste ljubitelj hiking-a i pešačenja, dobrodošli ste na Island. Nestvarni predeli ovog ostrva neće vas ostaviti ravnodušnim, oči će želeti još. Vulkani su oblikovali ovo mesto vekovima i stvorili autentične kamene kreacije i predele kojima možete da se divite. Za nekoliko dana možete da prisustvujete erupciji vulkana, vidite polarnu svetlost i da se penjete po glečerima. Sve ove aktivnosti, kao i mnoge druge, nisu potpune ukoliko u vama ne postoji istraživački duh. Želja za novim, neobičnim iskustvima u vama će rasti sa svakim kilometrom kog pređete tokom dana posmatrajući lepotu oko vas.

 

 

 

NACIONALNI PARK VATNAJOKUL

Ovo mesto je jedan od razloga zašto ovu zemlju zovu zemlja vatre i leda. Naime, najveći glečer u Evropi nalazi se baš na ovom mestu. Pored njega tu možete pronaći više od deset vulkana. Dakle, sukob ove dve prirodne pojave neizbežan je i zvuči nemoguće. Ledene pećine su veoma interesantna pojava i nešto što ostavlja bez daha. Većina ovih vulkana je aktivna i svakodnevno privlači sve veći broj turista koji žele da dožive to iskustvo. Ovaj nacionalni park nije jedini, ima ih još mnogo i svaki ostavlja unikatan utisak.

 

 

 

AURORA BOREALIS

Priliku da vidite polarnu svetlost imaćete na Islandu, jedino što je potrebno jeste da budete u pravo vreme na pravom mestu. Od oktobra do marta ova nestvarna pojava možda baš vas ostavi bez reči. Priroda voli da se igra sa našim osećanjima te zato postoje ovakve nestvarne i magične pojave, da probude u nama ono što smo možda mislili da ne postoji.

 

 

 

VODOPADI

Još jedna od prirodnih atrakcija ove zemlje jesu vodopadi. Gulfos je jedan od najvećih vodopada i definitivno ostavlja jedan od najvećih utisaka prilikom posmatranja istog. To je prizor koji se ne može opisati niti doživeti preko fotografije. On se mora proživeti. Svako malo možete naići na neki vodopad prilikom putovanja kroz Island, svaki je poseban i svaki ima svoju priču.

 

 

Veoma neobična zemlja koja ostavlja isti takav utisak. Male su šanse da zapravo naiđete na ljude ukoliko niste u glavnom gradu Islanda, Rejkjaviku. Lokalci žive u većim gradovima, nailazićete samo na turiste koji su došli da upijaju prirodne lepote ovog mesta. Priroda Islanda može se nazvati spektaklom, šetnja po crnoj plaži i kupanje u geotermalnom bazenu su prilike koje se retko pružaju. Ukoliko budete imali takvu priliku, iskoristite je!

 

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život.