Akušersko nasilje kao veliki problem

Akušersko nasilje kao veliki problem

Da li žene na području Balkana imaju pravo na dostojanstvo u porođajnoj sali? Izveštaji skorašnjih istraživanja ne govore u prilog tome. Na to da je akušersko nasilje gorući problem u mnogim balkanskim regionima ukazuju potresna ženska svedočanstva o verbalnom nasilju, nehigijenskim uslovima i prinudnim medicinskim procedurama koje se svakodnevno vrše.

 


KAKO SISTEM TRETIRA ŽENU U TRENUTKU NAJVEĆE VULNERABILNOSTI?

Trenutna situacija je takva da majke neretko napuštaju državne klinike sa simptomima posttraumatskog sindroma. Uglavnom uz osećanje besa, tuge i poniženosti. Uslovi koji ne obezbeđuju bazično ljudsko dostojanstvo, sigurnost i zaštitu integriteta osobe su neosporno uslovi u kojima se dešava traumatski doživljaj. U želji da se takvo porođajno iskustvo više ne ponovi, one ponekad donesu čvrstu odluku da nemaju više dece ili da se pak nikada više ne porode u državnoj klinici.

 

 

 

KOLIKO KOŠTA LJUDSKA TOPLINA?

Porođajno iskustvo je za većinu žena prožeto intenzivnim emocijama uzbuđenja i radosti ali i strahom, bolom, nestrpljenjem i stresom. Umesto adekvatne psihološke podrške i sigurne baze, svakodnevna praksa su mnogi oblici nasilja. Uznemirujuće učestala pojava su verbalno nasilje i uvrede od strane medicinskog osoblja. Osim toga, nedovoljno informisanje porodilje o pravima koje ima, diskutabilno pitanje saglasnosti i uopšte – neophodnosti određenih medicinskih procedura, odsustvo anestezije i fizičke povrede.

 

 

 

URGENTNE SU SISTEMATSKE PROMENE

Svaka žena zaslužuje da njeno porođajno iskustvo bude individualna priča. Da joj pre poturanja saglasnosti koje mora da potpiše budu pružene sve informacije na koje ima zakonsko pravo. Osim toga, svaka žena zaslužuje da bude saslušana, da joj se omoguće podržavajuća atmosfera i bazična sigurnost. Grubost, nehumanost i nasilje nisu okolnosti u kojima treba da se rodi dete, a još manje da se postane majka.

 

 

 

ŽENE POSEDUJU I PRAVA I MOĆ

Nije istina da jedino tako mora. Na našem području su česte priče o tome kako su se žene nekad porađale u surovim uslovima pa im ništa nije falilo, a kako su danas razmažene. Taj narativ nije ništa drugo nego odraz problematičnog mentaliteta. Besmisleni paravan svim neljudskim uslovima o kojima je do sada bilo reči. Promene se moraju dogoditi. Žene moraju imati pravo na izbor, na informisanost, na podršku svog partnera u porođajnoj sali ukoliko je izaberu, na higijenske uslove i hranu. Pre svega toga, na ljudsku toplinu i saosećanje medicinskog osoblja.

 

 

TEKST: ANJA MARJANOVIĆ

Anja Marjanović, rođena je 1999. godine. Diplomirani psiholog, sticajem okolnosti pesnikinja. U slobodno vreme voli da vozi rolere i lovi zalaske sunca po Beogradu.