Tanja Bošković- elegancija koja ne prolazi

Tanja Bošković- elegancija koja ne prolazi

Tatjana Tanja Bošković, rođena je 27. Juna 1953. godine u Aranđelovcu. Jedna je od najpoznatijih i najdugovečnijih srpskih i jugoslovenskih glumica. Prepoznatljiva po svojoj crvenkastoj kosi i izvanrednoj lepoti, bila je i ostala velika diva srpskog pozorišta i televizije.

 


CRTE IZ PRIVATNOG ŽIVOTA

U rodnom Aranđelovcu je završila gimnaziju, nakon čega je upisala Fakultet dramskih umetnosti. U klasi je bila s mnogim velikanima srpskog glumišta, koje i dan-danas smatra velikim prijateljima. Između ostalih, koleginice sa klase su joj bile Jelica Sretenović i Ljiljana Dragutinović. Njena velika prijateljica je i Zlata Numanagić, najviše poznata kao zamena Lole Golubović u seriji Srećni ljudi. Uprkos spekulacijama tadašnjih medija, da su njih dve u svađi upravo zbog ovog projekta, Tanja je to više puta demantovala u intervjuima. Tvrdi da su njih dve uvek bile, i da će ostati, sjajne prijateljice.

 

 

FATALNA LEPOTA

Uprkos tome što je važila za fatalnu lepoticu i seks simbol, Tanju to nikada nije zanimalo. Tvrdi da nikada nije upoznala te takozvane kavaljere, koji su bili opsednuti njenom lepotom. Fokusirala se na svoje uloge, da bi se njima stoprocentno dala. Tvrdi da lepota nije najvažnija stvar u njenom životu i da je to, zajedno sa šarmom, dar od Boga.

 

 

Udala se samo jednom i iz tog braka ima dvoje dece. Kaže da su je momci brzo ostavljali i da su tvrdili da je bila zaljubljena u pozorište. Celo svoje srce, svu svoju emocionalnost mogla sam da zaposlim u pozorištu i na filmu, i više mi ništa drugo nije bilo ni potrebno, rekla je jednom prilikom.

 

 

ZNAČAJ NA FILMU I U POZORIŠTU

U toku svoje, skoro 50 godina duge karijere, Tanja je odigrala u preko 40 filmova i daleko više pozorišnih predstava. Neki od najpoznatijih uloga su joj uloga pevačice Lili u filmu Balkan ekspres, ali i pomenute Lole Golubović u seriji Srećni ljudi. 

 

 

Publika u pozorištu je zna po ulogama Marije Kalić u predstavi Suze su OK i ulozi Grete Garbo u predstavi Tajne Grete Garbo. Iako odavno u penziji, i dalje je aktivna glumica, jer kako kaže, ne može lako da se odvoji od pozorišta. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, od kojih je najznačnajnija nagrada Žanke Stokić , za izuzetan doprinos srpskoj filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj umetnosti.

 

 

MUDRE MISLI TANJE BOŠKOVIĆ

Čovek odrasta etički i estetički. Ne posvećujem previše vremena ako se to posmatra kao nega. Uopšte ne spadam u te žene. S druge strane, volim da plivam, uglavnom hodam, i to kroz život, izbegavam vožnju automobilom, volim da se družim s ljudima, imam dugogodišnja prijateljstva. Mislim da to čini zdravlje, a negovati zdravlje je naša obaveza. 

 

 

Ja sam svaku svoju boru zaradila i ne bih želela da to uništim! Crkla bih kada bi me moji unučići sutra videli, a ja izgledam kao plastična viršla.

 

 

Fotografija: PintScreen/ Emisija Kec na 11 

 

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.