Ulje jojobe – delotvorna dejstva

Ulje jojobe – delotvorna dejstva

Dobro je poznato da je za organizam, ali isto tako za kožu i kosu, najbolje koristiti prirodne, biljne preparate. Oni su, istovremeno, najzdraviji za čoveka. U narednom tekstu govorimo o posebnom preparatu koji je nastao od biljke jojobe. Ulje jojobe sa sobom nosi neverovatan broj prednosti.


 

KAKO NASTAJE?

Naučno ime biljke prema botanici je Simmondisa chinensis, a sam plod biljke naziva se Hohowi, što se izgovara pravilno kao – hohoba. Plantaže ove biljke nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i na mestima gde je klima vruća i suva. Za stvaranje ulja  koristi se njeno seme. Biljka je u obliku grubog grma koji raste tri godine, a seme je slično  veličini zrna kafe. Ceđenjem semenki dobija se čisto ulje jojobe. Ono se kasnije obrađuje, pasterizuje, oduzima mu se boja i miris i na taj način se priprema za preparate i korišćenje. Sama supstanca  podseća na vosak.

 

 

 

ŠTA SVE SADRŽI ULJE JOJOBE?

Ranije, ljudi su  ovo ulje koristili za lečenje rana i masnica, ublažavanje bola u kostima i mišićima. Danas ima mnoge druge svrhe. Jedan od glavnih razloga zašto je ovo ulje najbolje je činjenica da je vrlo bogato vitaminima, mineralima i kiselinama. Sadrži vitamin E. To je vitamin koji je  zaštitnik od sunca. Zatim, sadrži i vitamine B kompleksa koji imaju mnogobrojne funkcije u imunološkom sistemu i normalnom funkcionisanju organizma. Pored toga, sadrži i cink, jod, hrom, bakar, selen kao i mnoge masne kiseline.

 

 

 

ZA ŠTA SE KORISTI?

Važnost ovog ulja vidimo kroz to da ima antibakterijsko svojstvo, odnosno deluje direktno na bakterije i gljivice. Odlično je za suvu kožu jer ima hidratantno dejstvo, ali i za iritacije nastale na suncu. Jako je delotvorno na problematičnoj koži sa aknama. Takođe, pomaže usled ozbiljnijih stanja kao što su psorijaza, dermatitis, ekcem, kožne i gljivične infekcije, itd. Može se koristiti i kod regularnih stanja na koži – ožiljaka, strija, ispucalih peta, usana, zanoktica, i tako dalje.

 

 

 

SJAJNO JE ZA KOSU I KOŽU

Ulje jojobe takođe pomaže pri rešavanju problema koji se tiču kose, jer utiče na svaki faktor. Smanjuje opadanje, pospešuje rast, pomaže kod oštećenih, suvih krajeva. Pored toga, dobro utiče na nestanak peruti. Ne ostavlja nikakve posledice niti alergije. Neće uticati na vaše pore, već ćе sa sobom odneti sva oštećenja. Ne sadrži nikakve toksine, potpuno je bezbedno. Jednostavno daje novi život  i potpuno novi sjaj vašоj kosi.

 

 

 

Kao što smo ranije napomenuli, ulje utiče i na bore jer podstiče stimulaciju kolagena, tako da se koristi u svrhu podmlađivanja  kože. Jojoba je odlična za sve tipove kože. Preporučuje se za negu čak i kod beba. Sam razlog za to je jer je lagana i nosi ogroman broj pozitivnih faktora uz koje će vaša koža i kosa dobiti novu dimenziju.

 

 

 

UŽIVAJTE U DELOTVORNIM DEJSTVIMA

Ovo ulje se može naći svuda, u mnogim apotekama i prodavnicama. Možete ga koristiti kao deo nekog kozmetičkog proizvoda, ali ga možete i sami dodati gde želite. Preporučuje se da ga je najbolje  koristiti samostalno, radi brzog i efikasnog delovanja.

 

 

 

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.