Donato Karizi – moderni pisac krimi romana

Donato Karizi – moderni pisac krimi romana

Svedoci smo raznih epoha književnosti i raznovrsnih žanrova romana, iz kojih su iznikli mnogobrojni pesnici i pisci. Neki od njih su prolazni, a neki su postali legende. Retkost je da u 21. veku, pored vladajuće pomame za raznim emisijama, serijama i filmovima, čovek ostane dosledan knjizi. Još ređe je da u ovom veku i deceniji možemo naići na originalne pisce koji zaslužuju celokupnu pažnju današnjice. Pritom da možemo očekivati još remek-dela tih književnika. Takav primer  svakako je Italijan Donato Karizi. Rođen je 1973. godine u gradu po imenu Martina Franka, na jugu Italije.


 

SJAJNI PRVI KORACI

Završio je pravo i specijalizirao kriminologiju, koja mu je neminovno pomogla pri pisanju i obogatila mistiku u delima. Karizi se opredelio da postane scenarista, dramaturg, a kasnije i pisac. On je svojim karakterističnim stilom privukao ljubitelje triler žanra širom sveta. Iako se oprobao u pozorištu još kao tinejdžer, sa svega devetnaest godina, ovaj Italijan svoj prvi roman   pod imenom Šaptač izdao je tek 2009. godine.

 

 

 

Ovo delo  ovekovečeno je brojnim priznanjima i nagradama i za publiku je predstavljalo pravo osveženje. Roman je nepredvidiv i pun misterioznih scena. Obiluje motivima ubistava, brutalan je i u prvi plan nameće zločine koji  naizgled nisu povezani. Istovremeno povezuje i razmišljanja detektiva koji su na ovim slučajevima, kao i njihove tehnike u istragama. Takođe,  daje nam dobar uvid u psihološke profile  ubica. To je donekle i opravdano, budući da je upravo sam Karizi pisao naučne radove o psihologiji najmonstruoznijih ubica ikada.

 

 

 

NASTAVCI I NOVI ROMANI

Godine 2011. i 2012.  bile su plodne za ovog pisca. Za dve godine  objavio je dva romana – Lovac na duše i Žena od papirnog cveća. Godinu dana kasnije, kako je sam pisac istakao, usledio je nastavak romana Šaptač. Reč je o delu Vladar iz senke, u kojem se pojavljuje ista detektivka Mila Vaskez. Čovek iz lavirinta i Igra šaptača, iako su tek nekoliko godina dostupni javnosti, takođe zaslužuju pažnju, pogotovo ako ste ljubitelj Šaptača i njegove detektivke.

 

 

 

Svojim odstupanjem od tipičnog stila  izdvaja se Karizijev psihološki triler Kuća glasova, izdat 2019. godine. Roman sadrži iznenadne obrte, detaljno oslikane pozitivne i negativne likove koji definitivno ostavljaju utisak na čitaoca. Za sada, svoje poslednje delo objavio je prošle godine. To je roman Kuća bez uspomena, u Longanesi izdavaštvu, koji nažalost nije preveden na naš jezik.

 

 

 

FILMSKE ADAPTACIJE

Karizi je kao filmski scenarista imao prilike da sarađuje na filmskoj adaptaciji sopstvenog romana Čovek iz lavirinta, sa velikim imenima glumaca kao što su Dastin Hofman i Toni Servilo. Toni Servilo se već pojavljivao, zajedno sa  Žanom Renoom, u filmu Noć mi te uzima, a koji je takođe adaptacija Karizijevog romana.

 

 

 

NADAMO SE NOVIM DELIMA

Ovaj pisac psihološkog trilera, žanra za koji možemo reći da je on sam predstavnik, svakako je jedno od poznatih imena današnjice. Sa sigurnošću možemo reći da će nam ovaj književnik podariti još mnogo svojih dela u kojima će sve generacije moći da uživaju. Garantujemo i da ćemo zajedno sa njegovim likovima otkrivati svaki skriveni detalj ubistva i na taj način i sami postati detektivi.

 

 

 

TEKST: JELENA RADOVANOVIĆ

Jelena smatra da je skromnost najveća vrlina. Inspiraciju pronalazi u muzici, slikarstvu i detektivskim romanima.