Ulična umetnost − vandalizam ili remek-delo

Ulična umetnost − vandalizam ili remek-delo

Godinama se vodio rat između crtača grafita i protivnika ovog načina izražavanja. Među njima ima i onih koji navode da ulična umetnost predstavlja čin vandalizma, odnosno uništavanja javne imovine. Međutim, poslednjih godina fenomen street art-a nailazi na sve veće odobravanje.


POČETAK ULIČNE UMETNOSTI

 

Nastanak ulične umetnosti se vezuje za Filadelfiju i Njujork. Umetnici grafita počinju sa stvaranjem svojih dela krajem XX veka. Prvi radovi bili su kaligrafski, preciznije umetnici su bojom u spreju pisali. Vremenom su nastajale nove tehnike, a ovaj vid izražavanja se sve više širio. Jedna od tehnika koja je značajno promenila uličnu umetnost naziva se stencil tehnika. Reč je o tehnici koja zahteva izrađivanje šablona od kartona ili papira koji je služio za prenošenje slike na površinu. Ova tehnika je znatno ubrzala izradu radova. Već u 21. veku imamo širok spektar tehnika, lok-on, ručno lepljeni plakati, preobražavanje zatečenih predmeta.

 

PREOBRAŽAVANJE ZATEČENIH PREDMETA

 

Možete li da zamislite zgaženu žvaku na ulici koja predstavlja pravo remek-delo? Ben Vilson, ulični umetnik iz Britanije, bavi se pretvaranjem zatečenih predmeta u umetnička dela, među kojima se nalaze i zgažene žvake. Mišljenja su podeljena, nekima je ovaj vid umetnosti nehigijenski ili čak odvratan, dok se drugi dive ovim delima. Izrada slike od žvake zahteva poseban proces gde se žvaka na početku zagreva led-lampom, a kasnije boji lakom, da bi tek na kraju usledilo oslikavanje.

 

BENKSI

 

Jedan od najvećih uličnih umetnika jeste čovek koji se predstvalja pod pseudonimom Benksi. Naime, on je anonimni britanski umetnik, a njegovi radovi su poznati među ljubiteljima umetnosti. Jedan od njegovih najznačajnijih radova jeste Devojčica s balonom, grafit nastao 2002. godine, a kasnije je rad prenet i na platno. Ovaj mural koji prikazuje devojčicu koja poseže za crvenim balonom u obliku srca vezuje se za nadu, a danas možemo videti ovu sliku na mnogim štampanim materijalima.

 

 

Zanimljiva priča koja stoji iza Devojčice s balonom jeste da se na aukciji u Londonu 2018. godine slika samouništila. Naime, odmah nakon što je slika prodata za više od milion funti, aktivirao se skriveni sistem za sečenje koji se nalazio u ramu i slika je krenula da se uništava. Skriveni sistem je postavio Benksi. Danas je ovaj rad poznat pod imenom Ljubav u kanti za sečenje, a cena mu konstantno raste.

 

 

TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.