Kako slažemo i kombinujemo boje?

Kako slažemo i kombinujemo boje?

Iako živimo u vremenu gde je moguće kombinovati više različitih boja u jednom autfitu, i dalje postoje pravila koja jasno definišu dobar ukus prilikom odabira boja raznih modnih komada. Neka od tih pravila su poznata odavno dok se veliki broj njih vremenom i promenama u svetu mode izmenilo.


 

PRIMARNE I SEKUNDARNE BOJE

Za početak, dobro je biti upućen u nekoliko činjenica o bojama. Za neke od primarnih boja smatraju se: crvena, žuta i plava. Kombinacijom ovih boja, tačnije njihovim mešanjem, dobijamo takozvane sekundarne boje. Ljubičastu boju možemo dobiti mešanjem plave i crvene, dok će nam za narandžastu biti neophodne crvena i žuta.

 

 

AHROMATSKI TONOVI

Uglavnom vlada mišljenje da su bela i crna takođe boje. Međutim, crna i bela se ne smatraju bojama, ali se mogu kombinovati sa bilo kojom bojom. Bela jeste zbir svih boja i prisustvo svetlosti dok je crna potpuno odsustvo svetlosti. Pored bele i crne, siva je takođe neutralna i sve zajedno nose naziv ahromatski tonovi. (slikovnica.wordpress.com)

 

 

ŠTA UTIČE NA ODABIR ODEĆE?

Kada malo istražimo same boje, kao i činjenice o njima, onda možemo sigurnije i maštovitije da ih kombinujemo i još sigurnije iznesemo gde god da se pojavimo. Postoje nekoliko faktora koji utiču na odabir odeće kod žene. Boja kose, celokupna frizura, kao i oblik tela dosta utiču na odabir boja koje će se naći u našem garderoberu. Punije dame često biraju odeću tamnijih boja u želji da sakriju svoje nesavršenosti na telu. Ovakvim odabirom odeće često im lice i kosa ne dolaze do izražaja. Pored toga što se često odlučuju za tamnije nijanse odeće, punije dame vešto izbegavaju belu odeću zbog mita da će u njoj izgledati veće nego što zaista jesu. Ovakva tvrdnja o uticaju bele odeće na celokupan utisak o osobi koja je nosi nije dokazana.

 

 

 

CRVENA UZ SAMOPOZDANJE, BELA UZ MIR, CRNA UZ OZBILJNOST

Često nismo svesni da odabir boja ustvari nosi određene poruke za okolinu. Jedna od nijansi koja ukazuje na moć, samopouzdanje i sigurnost jeste crvena boja. Žene se odlučuju za elegantne crvene haljine i crveni ruž uglavnom kada žele da dominiraju. Pored crvene haljine, sako i kišni mantil crvene boje takođe mogu doprineti dominaciji i razbiti sivilo koje loše vreme donosi sa sobom. Bela nijansa je poruka čistine, mira i dobrih namera, dok za crnu možemo reći da je to nijansa koja će uvek biti u modi i deo svakog ženskog garderobera. Ozbiljni modni stilovi često su potkrepljeni odabranim crnim komadima odeće.

 

 

MUŠKI STIL I ODABIR BOJE ODEĆE

Što se tiče odabira boje odeće kod muškaraca, tu su stvari malo jednostavnije. Muški stil uglavnom čine dobri komadi košulja i to uglavnom belih i crnih, kao i pantalone koje su neretko jednobojne. Godinama unazad modni stil muškaraca postaje sve inovativniji. Iako su se klasici poput belih košulja, crnih sakoa i jednobojnih košulja zadržali do danas, postoje dosta noviteta.

 

 

ČARAPE U BOJI KAO SASTAVNI DEO ELEGANTNIH KOMBINACIJA

I u njihovom slučaju odabir boja određenih modnih komada odeće može biti presudan. Poznavaoci dobrog odevnog stila često kombinuju više različitih boja. Bele čarape su odavno prevaziđene, dok su čarape u boji sastavni deo elegantnih kombinacija. Boja čarapa trebalo bi da bude ista kao i boja džinsa. Sve češće smo svedoci razbijanja ovog mita, pa se tako neretko kombinuju u letnjim mesecima narandžasta, žuta, crvena i plava boja.

 

 

SLOBODA KOMBINOVANJA

U periodu kada je sve dozovoljeno, treba kombinovati više od tri boje. Uklapati i one boje koje ne idu zajedno jer isprobavanjem i otkrivanjem novih kombinacija spoznaćemo i neke naše osobine. Maštovitost je veoma bitna prilikom odabira odeće za naš savršeni autfit. Sloboda kombinovanja i sve manje kalupa u svetu mode što se kombinacije boja tiče, dovele su do toga da sve češće imamo mogućnost da nosimo naše omiljene odevne komade onako kako baš mi želimo, otkrivajući naš jedinstven stil.

 

 

TEKST: ANĐELA JANJIĆ

Anđela Janjić je diplomirani novinar na Filozofskom fakultetu u Nišu. Aktivno se bavi odbojkom, u slobodno vreme čita, piše i voli da vodi kvalitetne razgovore sa njoj dragim ljudima.