Najskuplјe slike sveta

Najskuplјe slike sveta

Umetničke slike dobijaju na novčanoj vrednosti iz mnogo razloga. Na svetskom tržištu umetnina, najskuplje slike nisu uvek i najvećeg umetničkog kvaliteta. Svoju cenu  izgradile su zbog trenutne potražnje, misterije koja prati njihov nastanak, kao i međunarodnih intriga kolekcionara i aukcionara koji se bore za sliku. Borba se odvija kako na legalnom, tako i na crnom tržištu. U nastavku teksta upoznajemo vas sa najskupljim slikama sveta. 


 

PUT OD NASTANKA DO MUZEJA

Spisak najskupljih slika na svetu sadrži niz  različitih umetničkih dela, koja su nastala u poslednjih pet vekova. Neke od njih bile su izgubljene i po nekoliko stotina godina. Prelazile su iz ruke u ruku, prepravljane, dorađivane i restaurirane (nekada ne baš uspešno). Kasnije su završavale  u nekom muzeju ili privatnoj kolekciji, kao ljudske kreacije koje poseduju  najveću novčanu vrednost.

 

 

TEHNIKOM KAPANJA DO REMEK-DELA

Slika Džeksona Poloka, Broj 17A nalazi se na petom mestu na listi najskupljih prodatih slika. Prodata je 2015. godine za dvesta osamnaest miliona dolara. Primetivši da kapljice koje padaju stvaraju raznolike i zanimljive oblike, remek dela u malom, Džekson Polok je počeo da slika na taj način. Tako je u slikarstvu razvio tehniku kapanja. Na ovaj način nastala je i njegova slika Broj 17A. 

 

 

 

KADA ĆEŠ SE UDATI?

Ova slika predstavlja ulje na platnu Pola Gogena, nastalo 1892. godine. Slika se nalazila u privatnom vlasništvu porodice švajcarskog kolekcionara Rudolfa Štehelina. On  ju je pozajmljivao muzeju u Bazelu, gde je bila izložena gotovo pola veka. U februaru 2015. godine, slika je prodata sestri vladajućeg emira Katara za dvesta dvadeset devet miliona dolara.

 

 

 

U VLASNIŠTVU KRALJEVSKE PORODICE KATARA

Kartaši predstavljaju niz umetničkih dela Pola Sezana, slikanih tehnikom ulje na platnu. Nastale su tokom poslednjih godina života ovog slikara, devedesetih godina 19. veka. Najnovija verzija nalazila se u privatnoj kolekciji Grka Džordža Embrikosa do 2011. godine, kada je prodata kraljevskoj porodici Katara za rekordnih dvesta osamdeset osam miliona dolara.

 

 

 

PRVOBITNO PRODATA ZA ČETIRI HILJADE DOLARA

Razmena je apstraktna ekspresionistička uljana slika na platnu holandsko-američkog slikara Vilema de Kuninga. Umetnik je svoju sliku prodao 1955. godine za četiri hiljade dolara. Vremenom, ona je došla u posed Fondacije David Gefen, koja ju je u septembru 2015. godine prodala Kenetu K. Grifinu za trista dvadeset osam miliona dolara.

 

 

 

SPASITELJ SVETA

Salvator Mundi, ili Spasitelj Sveta je slika Leonarda da Vinčija naslikana oko 1500. godine. Slika je doživela niz restauracija, promenila brojne vlasnike i bila izlagana na mnogobrojnim izložbama i muzejima. 2017. na aukciji u Njujorku bila je prodata za četiristo sedamdeset pet miliona dolara princu Saudijske Arabije, Badru Ibnu Abdulahu.

 

 

 

DELO NEPROCENJIVE VREDNOSTI

Na spisku najskupljih slika nema Mona Lize Leonarda da Vinčija, iako je to, zasigurno, najvrednija slika u istoriji. Razlog je  taj što je ona zvanično proglašena umetničkim delom neprocenjive vrednosti. Ipak, njena  novčana vrednost se može posredno izvesti na osnovu vrednosti njenog osiguranja. 1962. godine  ovo remek-delo osigurano je na sto miliona dolara. Uzimajući u obzir inflaciju, u 2022. godini, to bi danas iznosilo osamsto sedamdeset devet miliona dolara.

 

 

 

TEKST: NIKOLA JEREMIJAŠ

Nikola Jeremijaš ima 25 godina i završio je Ekonomsko-trgovinsku školu u Vranju, a trenutno se nalazi na studijama prava na Pravnom fakultetu u Nišu. Završio je školu multiplatformskog novinarstva u organizaciji Tomson Fondacije i Logistike, kao i onlajn kurs Saveta Evrope o zaštiti i sigurnosti novinara.

 

Od 2021. godine, radio je kao novinar na lokalnom novinskom portalu Niški Press. Objavljivao je članke u zborniku studentskih radova, Politeuma, kao i u časopisuPressing. Pored toga, piše i objavljuje kratke priče i pesme.