Kako se pravilno čisti lice?

Kako se pravilno čisti lice?

Tokom istorije čišćenje lica se vršilo veoma jednostavno, umivanjem dva puta dnevno. Ponekada se koristila čak i krema, ali to je bilo u posebnim slučajevima i to uglavnom kod bogatijeg dela stanovništva. Danas, međutim, pravilno čišćenje lica je postalo prava nauka, sa tim da se sve koristi sem vode koja predstavlja osnov pravilne nege lica. Usled svih tih različitih informacija o pravilnom čišćenju lica lako je izgubiti svoj put u pronalasku informacija koje su nam potrebne, jer često zaboravimo da je najjednostavniji način da pravilno očistimo lice uglavnom i onaj pravi.


 

ŠTA SE DEŠAVA KOD NEPRAVILNOG ČIŠĆENJA?

 

Koža lica je veoma osetljiva i usled nepravilnog čićenja može pretrpeti znatne negativne promene. Neki od njih su crvenila, bradavica, bubuljica, mitisera, umornog izgleda, sivila kože. Postoje slučajevi gde može doći čak i do ljuštenja kože lica koja je crvena i upaljena (to se dešava usled hormonskog disbalansa i to uglavnom kod žena).

 

ŠTA PODRAZUMEVA PRAVILNO ČIŠĆENJE LICA?

 

Pravilno čišćenje lica podrazumeva svakodnevno uklanjanje šminke običnom ili micelarnom vodom. Čišćenje lica gelom ili penom i na kraju nanošenje proizvoda za negu i održavanje lica.

Pravilno čišćenje kože lica se vrši pomoću vode, umivanjem nekoliko puta dnevno. Preporučeno je  ujutru, nakon treninga, uveče i svaki put kada osetimo da nam je koža lica suva. Redovno pranje lica ima ogroman uticaj na kožu lica, ali samo mlakom vodom. Koža se na taj način hidrira, rešava mrtvih ćelija i na njihovom mestu dolaze nove, mlade ćelije koje kožu tako regenerišu i obnavljaju.

Masnu kožu lica ne treba prati previše agresivnim gelom ili penom nakon ispiranja vodom, jer može dodatno da se isuši. Osetljivoj masnoj koži lica su namenjene nežne formule koje će je dodatno umiriti nakon ispiranja običnom ili micelarnom vodom.

 

PRAVILAN ODABIR SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

 

Pravilan odabir sredstva za čišćenje lica koje odgovara tipu kože ima ogroman značaj, jer svaka individua ima određen tip kože. Pogrešan gel ili pena mogu biti podjednako loši za kožu lica kao i neodržavanje higijene. Korišćenje gela ili pene se vrši ujutru i uveče. Za osetljivu kožu i osetljivu masnu kožu lica preporučuje dodati u rutinu nege i hidratantni serum ili serum za dodatno čišćenje.

Bitno je napomenuti da lice ne treba čistiti vlažnim maramicama i da je značajno da se šminka skine pre spavanja. Vlažne maramice u sebi sadrže materije koje štete licu. Neskidanje šminke takođe doprinosi stvaranju bubuljica, znojenju lica i nemogućnosti da koža lica diše.

 

NE PRETERUJTE SA ČIŠĆENJEM LICA

 

Postoji još jedan veoma izražen problem koji se javlja tokom rutine pravilnog čišćenja lica, a to je preterano čišćenje. Preterano čišćenje takođe dovodi do crvenila, preterane osetljivosti i perutanja kože lica. Zbog toga je važno biti umeren u čišćenju i dobar balans kao i u svakom aspektu života.

 

DOBAR UTISAK

 

Lice je pola našeg izgleda, ono što ljudi prvo primete na nama. Da bismo ostavili dobar utisak potrebno je da izgledamo sveže i odmorno, a to je ono što voda omogućava našem licu. Ona predstavlja osnovu pravilnog čišćenja lica. Ne košta, imamo je u izobilju i zato uz malo truda i discipline možemo svakog dana izgledati sveže čak i kada se tako ne osećamo.

 

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je.Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine.Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.