PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Psihološki trikovi u reklami

Reklamiranje predstavlja komunikaciju između proizvođača ili preduzeća, koje nudi određeni proizvod ili uslugu i potrošača. Cilj reklame jeste da ubedi potrošača da kupi određeni proizvod ili uslugu. S obzirom na činjenicu da živimo u vremenu koje nam nudi ogroman broj proizvoda različitih brendova, proizvođači se služe određenim trikovima kako bi nam prodali baš njihov proizvod. Iza današnjih reklama stoji čitav tim ljudi koji dobro poznaje čovekovu psihologiju i psihološki trikovi se koriste, a svaka reklama je osmišljena s ciljem da vrši uticaj na potrošača i privuče njegovu pažnju.


EMOCIJE U REKLAMI

 

Emocije povezujemo s mnogim trenucima, predmetima, sećanjima, u čemu leži i tajna mnogih reklama. Naime, u reklami je bitno izazvati pozitivna osećanja koja ćemo kasnije povezivati i s proizvodom. Prisetimo se samo reklame za Grand kafu u kojoj se pojavljuju Milena Dravić i Dragan Nikolić, koja nas podseća na osećaj topline, zadovoljstva i udobnosti koju osećamo u našem domu.

 

ODUŠEVITI KUPCA

 

Verujemo da je svako od nas barem jednom pao pod uticaj natpisa Poslednji komadi  ili  Beplatna dostava. Verovatno se pitate zašto je to tako. Naime, čovek je biće koje oseća pohlepu, ovakav vid reklame u njemu izaziva upravo ovaj osećaj koji ga tera na kupovinu.

 

PRIPADANJE ZAJEDNICI

 

Čovek je društveno biće i pripadanje nekoj zajednici predstavlja jednu od osnovnih potreba. Želja da pripadamo negde predstavlja težnju ka nekoj sigurnosti. Ovaj fenomen su iskoristile mnoge vodeće kompanije poput Coca Cole, Nike, Benefit Cosmetics. Zanimljiv primer jeste upravo kompanija Benefit Cosmetics koja je napravila i svoj hashtag na društvenoj mreži instagram pod nazivom Benebabe koji je namenjen svim korisnicima ovih proizvoda.

 

BOJE U REKLAMI

 

Boje imaju važnu ulogu u kreiranju vizuelnog identiteta brenda. Zbog toga nas crvena odmah podseća na Coca Colu, plava na Fejsbuk, a zelenu povezujemo sa Starbucksom. Svaka od ovih boja ima određeno značenje. Crvena boja predstavlja strast i moć, ali isto tako upućuje i na hitnost. Plavu vezujemo za slobodu i mir, a zelenu za prirodu. Žuta predstavlja optimizam, narandžasta stvara osećaj entuzijazma, a ljubičasta predstavlja boju elegancije.

 

DŽINGLOVI – MUZIKA U REKLAMI

 

Koliko puta vam se desilo da pevušite neke stihove iz određene reklame i da melodiju ne možete da izbacite iz glave? Prisetimo se samo dobrog poznatog stiha Noblice, noblice, siđite sa police. Ovaj fenomen se naziva još i polaganjem jaja. Cilj jeste da izazove pozitive emocije kad god pomislimo na određeni proizvod.

 

 

TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.

Leave a Reply