PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Zašto je muška nega tabu tema?

Kreme za ruke, serumi za telo, piling i mleko za telo, maske za suvu, hidriranu ili masnu kožu – kozmetički su proizvodi koji kao grupu potrošača ciljaju žensku populaciju. Međutim, kakvog biste mišljenja bili kad biste čuli da su i muškarci ljubitelji različitih kozmetičkih brendova. I da li ste se zapitali zašto je muška nega tabu tema?


 

TABU TEMA

 

Iako preovladava mišljenje da su tabu teme vezane uglavnom za ženski rod, vrlo često su i muškarci predmet javne osude. Međutim, u 21. veku, kada patrijarhat polako slabi i kada se muškarci prilagođavaju novom modelu maskuliniteta, proživaljavajući krizu identiteta, ne bi trebalo da su izloženi dodatnom pritisku okoline.

 

 

U starom Egiptu muška nega tela i lica nije bila nepoznat pojam i muškarci su vrlo često, bez stereotipa, koristili različite preparate. Verovatno se pitate kako je onda muška nega postala tabu tema. Ako uzmemo u obzir činjenicu da su, u vreme kada je patrijarhalni sistem bio na svom vrhuncu, muškarci predstavljani kao oni koji izdržavaju celo domaćinstvo, bilo je teško i pomisliti na to da imaju vremena za negu. Ne uključuje se u to najosnovnija lična higijena (kupanje i brijanje).

 

BEAUTY NAVIKE

 

Polako, ali sigurno, danas, pomaka ima. Sve je više muškaraca koji otvoreno govore o svojim beauty navikama. Sve je više onih koji sređuju obrve, uklanjaju višak dlačica sa svojih tela, ali imaju i svoju noćnu i jutarnju rutinu. Onih kojima je sasvim normalno da pre važnog sastanka prekriju podočnjake od prethodno neprospavane noći. Muškarci, danas, sve više obraćaju pažnju na svoj izgled. Pa samim tim i izbor proizvoda za mušku negu, kako lica, tako i tela, sve je veći.

 

RAZLIKA IZMEĐU MUŠKE I ŽENSKE NEGE

 

Važno je naglasiti da postoji razlika između muških i ženskih preparata za negu. Zato se ne preporučuje da koriste iste proizvode. Naime, koža je drugačija, pri čemu je muška zategnutija, sklonija znojenju i mašćenju. Takođe, karakterišu je veće pore nego kod žena, koje se brže zatvaraju zbog nečistoća. Shodno tome, neki od najneophodnijih preparata za mušku negu bi bili gel za čišćenje lica i piling koji štiti pore od nečistoća. Naravno, lična nega je individualna stvar. Zato se uvek preporučuje konsultovanje sa dermatologom, ukoliko dođe do nekog problema sa kožom.

 

 

TEKST: MILJANA SAVIĆ

Miljana Savić studira na Filozofskom fakultetu u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Gaji ljubav prema čitanju, odakle je i proisteklo interesovanje prema pisanju.  Otvorenog je uma, kreativna i odgovorna.

Leave a Reply