PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Bolest poljupca

Ovo je, skoro pa romantičan naziv za virusnu infekciju, mononukleozu. Ona se prenosi poljupcem, odnosno pljuvačkom. Najčešće su njome pogođeni mladi od petnaest do dvadeset pet godina. To nije apsolutno pravilo, pa tako i stariji mogu da obole.


 

PREVENCIJA

Dok mladi često i ne osete simptome, ili pomisle da je u pitanju samo blaga prehlada, stariji obično teže podnose ovaj virus. Ono što je kuriozitet u vezi sa ovom  infekcijom je da se ona češće javlja u jesen. Kako ovaj tekst nastaje prvih dana jeseni, evo prilike da probamo da sprečimo širenje ovog virusa. Naravno, jak imuni sistem je nešto što nam pomaže protiv gotovo svih virusa i bolesti. Takođe, dobro je ne deliti pribor za jelo, čaše, kao i udaljiti se ukoliko neko kija ili kašlje.

 

 

 

SIMPTOMI

Ipak, ako se jave neki od simptoma, kao što su: umor, povišena temperatura, glavobolja, bol u grlu, bol u slezini i/ili jetri, otok limfnih čvorova na vratu, može se posumnjati na pojavu ove bolesti. Prilikom kontrole krvne slike, ukoliko je u pitanju mononukleoza, stručni naziv za nju je Epstein-Barr virus (EBV) i pripada grupi herpes virusa.

 

 

 

Ono što će lekari savetovati je strogo mirovanje i naravno, obaveznu zabranu poljubaca, minimum mesec dana, a možda i duže. Obavezno je  upozoriti sve u vašoj okolini, da biste ih zaštitili od potencijalne zaraze. Ukoliko se bavite sportom, na žalost, možete ga zaboraviti i do šest meseci, jer je upravo toliko potrebno slezini da se vrati u normalno stanje.

 

 

 

EVENTUALNE KOMPLIKACIJE

Osim specifičnih saveta za lečenje, koje će lekar da prepiše, dobro je koristiti suplemente u ishrani. To su vitamini A i E. Kod osoba koje spadaju u adolescente, mogu se javiti i komplikacije u vidu temperature koja dolazi do četrdeset stepeni. Time može prouzrokovati meningitis. Takođe, kod starije populacije moguće je uvećanje jetre, što  zahteva dijetetsku ishranu duži vremenski period, barem šest meseci, a poželjno je i duže.

 

 

 

Ovo su retki slučajevi, koji statististički spadaju u jedan posto obolelih. Tada je hospitalizacija neophodna. Prema nekim od svedočenja osoba koje su imale teže simptome, ono što im je pomagalo za bol u jetri jeste domaća surutka. Naravno, pre svega se slušaju saveti lekara.

 

 

 

ZDRAV ŽIVOT KAO KLJUČ

Olakšanje kada je u pitanju ova tema je to da je većina odraslih bila izložena ovom virusu u toku adolescencije. Preboleli su ga kao običnu prehladu,  i na taj način stvorili imunitet. Savet za roditelje je da, ma koliko  vaša deca uvek bila vaša deca, dobro je da sve prođu u svoje vreme. Bolest zaljubljenosti, tj. poljupca najlakše se preboli baš onda kada se najlakše i zaljubljujemo i ljubimo bez razmišljanja o posledicama. Naravno, zdrav život, dobre navike po pitanju spavanja, ishrane i kretanja su preduslovi da većina bolesti prođe bez komplikacija.

 

 

 

TEKST: ŽELJKA LJUBOJEVIĆ

Osećam se kao večiti student života, zovem sebe multipotencijalista i radim na ostvarenju svojih potencijala, volim strane jezike, igre rečima, čitanje, pisanje i pričanje.

Leave a Reply