Akupunktura – zdrava energija i zdrava duša

Akupunktura – zdrava energija i zdrava duša

U vremenu u kakvom živimo, svakodnevno se suočavamo sa stresom. Posledice stresa su mnogobrojne, veoma neprijatne a nekada i dugoročno izazivaju teskobu, u najgorem slučaju bolesti. Mnoge  bolesti tog tipa tretiraju se na različite načine.  Kroz njih se obavezujemo  na samodisciplinu i vraćanje onim vrednostima koje smo zapostavili. Bolesti koje se ne rešavaju, a stihijski nas troše iscrpljuju i našu dušu. Svaki vid razočaranja ili nepoverenja u lekara odagnava nas od onoga što je neizostavno. Međutim, nekada se desi da u moru savremene, priznate medicine, ne dobijemo ono što smo očekivali. Disciplina koja kao uporište svih bolesti nalazi blokadu i neuravnoteženost energije jeste akupunktura.


ISTORIJA AKUPUNKTURE

Nastanak akupunkture vezuje se za period  pre nove ere, kada je prepoznata kao tehničko sredstvo za različita lečenja. Nakon toga se intenzivno razvijala u kineskoj medicini. Prvi alat kojim se ova metoda lečenja sprovodila bio je od kamena. Pojavio se u periodu rodovskih zajednica, pre čak pet hiljada godina. Nešto kasnije, kameni tanki šiljci evoluirali su u šiljke od kosti i bambusove trske. Već u 16. veku pre nove ere postali su metalne igle, koje su preteča onima koje danas poznajemo.

 

 

 

Zbog efikasnosti i nekolicine objavljenih monografija, akupuntkura se proširila i na prostore Japana i Koreje. U dinastijama Sui i Tang, ova disciplina doživljava  ozvaničenje specijalne grane medicine. U imperatorskom obrazovnom sistemu, akupunktura je postala obavezni predmet. Početkom 16. veka, akupunktura je uvedena i u Evropi. Godine 1682, u Londonu je odbranjena prva doktorska disertacija iz područja akupunkture. 1946.godine u Parizu je osnovano Međunarodno društvo za akupunkturu.

 

 

 

ŠTA SVE LEČI AKUPUNKTURA?

Nai ćing, knjiga koja je objavljena 2800. godine pre nove ere, oslanja se na 365 akupunkturnih tačaka u dvanaest meridijana. Kinezi su se oslanjali na ideju da svaki od naših dvanaest unutrašnjih organa ima svoje nevidljive kanale kojima se kreće životna energija. Kada dođe do neravnoteže energije, javljaju se različita oboljenja i tegobe.

 

 

 

Detaljnom i dugotrajnom analizom  tražili su i locirali tačke u koje treba da se ubodu igle. One bi preusmerile i vratile energiju iz većih u manje kanale i obratno, u odnosu na potrebe.  Neke od bolesti i tegoba koje leči ova drevna disciplina su: bolesti koštano-mišićnog sistema, ginekološke bolesti, respiratorne bolesti. Leči i genitourinarne i gastrointestinalne bolesti, postoperativne bolove, osteoartritis, nuspojave hemoterapije.   Pogodna je i zapsihičke i duševne bolesti, tretmane celulita i bora, kao i mnoge druge.

 

 

 

TRETMANI LEČENJA

Tretmani lečenja podrazumevaju da se prvo obavi detaljan razgovor koji lekaru pojašnjava kompletno stanje i porodičnu istoriju. Nakon toga se locira da li je problem nastao kao posledica spoljašnjih ili unutrašnjih faktora. Zatim se utvrdi da li je priroda problema hladna ili topla, da li je u deficitu ili ekcesu. Bitno je i da li su površinski ili duboki i da li pripada leziji tkiva (Jin) ili je funkcionalne prirode (Jang). Naime, poremećeni tokovi vitalne energije, mogu se povratiti u normalno i predviđeno funkcionisanje ubadanjem u tačke u kojima je došlo do zakrčenja.

 

 

 

AKUPUNKTURA U SRBIJI

Ova disciplina u Srbiji je aktivno zastupljena od osamdesetih godina prošlog veka. Uspešno leči mnoge tegobe i bolesti. Pored toga što je potpuno prirodna, može  da leči više problema istovremeno. Akupunktura utiče na imunitet i poboljšava opšte zdravlje kako kod starijih, tako i kod najmlađih.

 

 

 

Nema nikakvih nus-pojava niti neželjenih efekata. Utiče na raspoloženje nakon tretmana,  osećate se bolje i rasterećenije. Pored mnogobrojnih privatnih ordinacija koje se bave ovom metodom, državne zdravstvene institucije takođe nude akupunkturu kao rešenje.

 

 

Ravnoteža je neizostavna za dugoročan i prijatan život. Ukoliko osetite da je vaša energija iscrpljena, zakrčena ili nesigurna, razmislite o uključenju ove sjajne drevne isceliteljske metode u vaš lični rast i boljitak. Zdravom energijom do čiste duše!

 

 

 

TEKST: NINA ZEČEVIĆ

Nina Zečević je rođena u maju 1998. godine. Studentkinja je završne godine glume, poeziju piše od šeste godine, i do sada ima objavljene dve zbirke pesama. Filozofija, travarstvo, psihologija, gluma i pokret su njena inspiracija za svakodnevni rast i stvaranje.