Rozacea − pravilno negovanje kože

Rozacea − pravilno negovanje kože

Jako često možemo čuti mišljenje kako je lepa žena negovana žena. Svaka od nas teži ka tome da ima lepu i negovanu kožu. Šta je rozacea i kako da nam naša koža bude zahvalna?

 


NAČINI NEGOVANJA LEPOTE

Žene na različite načine teže lepoti, da li to bilo izborom odevnih kombinacija, načinom na koji se šminkaju ili izborom nakita. Na kraju shvatimo da je sve to nešto što se brzo može promeniti, dok je stvar sa brigom o koži nešto drugačija. Ona uključuje brigu o spoljašnjem izgledu kože, ali pre svega brigu o celokupnom zdravlju organizma.

 

 

 

NA KOJI NAČIN ZDRAVLJE UTIČE NA IZGLED KOŽE?

Veliki broj promena u našem organizmu se može vidljivo odraziti na izgled kože, s obzirom da je koža naš najveći organ. Kako sve kreće iz nekog unutrašnjeg stanja organizma, počevši od našeg raspoloženja i toga kako se osećamo, do izgleda naše kože, jako je bitno voditi brigu o načinu života. Neke od najvažnijih stvari su: san, pravilna ishrana koja je dalje u vezi sa regulisanom probavom, redovna fizička aktivnost, kao i odmor. I poslednje, ali ne i manje bitno, adekvatna nega.

 

 

 

VITAMINI

Kako bi koža ostala zdrava, jako je bitno unositi dovoljno vitamina i hrane koja je bogata dijatnim vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, kao anti-oksidantima. Neki od vitamina koji su zasluženi za izgled naše kože su vitamin E, C, A i K. Oni se nalaze u: kelju, kupusu, jajima, kikirikiju, bademu, crvenoj paprici, citrusnom voću, bananama, jabukama, belom luku i tako dalje. Pored toga, za lep izgled kože je ključan i vitamin D, te je jako bitno izlagati se sunčevoj svetlosti. Treba povesti računa da to bude onda kada zračenje nije jako i uz korišćenje adekvatne kreme sa zaštitnim faktorom.

 

 

 

ROZACEA

Rozacea je česta hronična kožna bolest koja se javlja usled oboljenja lojnih ili sebacealnih žlezda i zahvata kožu lica u vidu crvenila. Pored lica, rozacea može zahvatiti: kožu glave, uši, vrat ili grudi. Na koži koja je zahvaćena rozaceom, javljaju se i prošireni kapilari. Simptomi ovog kožnog oboljenja su najizraženiji pod uticajem izuzetno visokih i niskih temepratura, dakle zimi i leti, pa je u tom periodu posebno bitno obratiti dosta pažnje na negu kože.

 

 

 

SIMPTOMI

Od simptoma se prvo javlja peckanje kože i osećaj vreline. Blago crvenilo ili zajapurenost je u početku prolazna, ali kako vreme odmiče i kako bolest napreduje, crvenilo postaje učestalije. Postoje i teži oblici rozacee. U tom slučaju dolazi do zadebljanja kože i nastanka viška tkiva. Ovaj oblik rozacee najčešće zahvata nos i čini da on izgleda veliko i kruškastog oblika. Drugačije se naziva rinofima.

 

 

 

UZROK

Uzrok rozacee nije poznat, ali je do sada zapaženo da se češće javlja kod osoba svetlijeg tena. Obično se javlja između 20. i 50. godine i češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. S druge strane, kod muškaraca se češće javlja teži oblik rozacee koji je prethodno pomenut (rinofima).

 

 

 

KAKO UBLAŽITI SIMPTOME ROZACEE?

Izlečenje rozacee se ne može garantovati, ali se njeni simptomi mogu ublažiti zdravim načinom života i korišćenjem odgovarajuće terapije i preparata i izbegavanjem svega što može izazvati promene na koži. Kao što je već napomenuto, jako je važno povesti računa o načinu života, odnosno ishrani i fizičkoj aktivnosti. Kroz ishranu je potrebno unositi dovoljno vitamina, vlakana i hranljivih nutrijenata. Začinjena hrana može loše uticati na simptome koji boluju od rozacee, jer utiče na proširenje krvnih sudova, što može dalje izazvati crvenilo kože. Jako je bitno utvrditi koja hrana utiče na simptome, iz razloga što ne izazivaju sve namirnice istu reakciju, već je to, donekle, individualno.

 

 

ALKOHOL I STRES

Kako je istraživanje pokazalo, konzumiranje alkohola loše utiče na simptome rozacee. Naime, čak i mala količina alkohola može izazvati crvenilo na koži. Kako je već u tekstu pomenuto, naše unutrašnje stanje se vidljivo odražava na izgled naše kože, što znači da stres takođe može uticati na simptome ove bolesti. Kao što znamo, stres je zapravo okidač za mnoga oboljenja, pogotovo kad se radi o hormonima i normalnom funkcionisanju pojedinih žlezdi. S tim u vezi, od pomoći može biti bilo koja aktivnost koja otklanja stres. Na primer, šetnja, boravak u prirodi, čitanje, lagana fizička aktivnost i slično.

 

 

 

UV ZRACI

Važnu ulogu igra i izlaganje suncu, gde jako bitno ne izlagati se štetnim UV zracima. Ukoliko je potrebno boraviti na otvorenom, kožu je potrebno zaštiti kremom sa odgovarajućim zaštitnim faktorom. Zimi je važno hidrirati kožu, jer u tom periodu koža gubi vlažnost.

 

 

 

ZAKLJUČAK

Iako bolest jeste neprijatna, jer se odražava na spoljašnji izgled, što dalje može izazvati psihološke i socijalne probleme, može se kontrolisati. Kod osoba sa ovim oboljenjem je čest manjak samopouzdanja i često se dešava da oboleli izbegavaju druženje i viđanje sa drugim ljudima kada su pojačani simptomi oboljenja. Bitno je usvojiti nove navike, kao i biti disciplinovan, kako bi se sprečilo pojačanje simptoma rozacee. S obzirom da se radi o navikama koje mogu poboljšati stanje celog organizma, njihovim usvajanjem možete uticati na to da se osećate bolje u svakom smislu i eventualno sprečiti nastanak nekih drugih bolesti.

 

 

TEKST: NEVENA JANKOVIĆ

Nevena Janković je rođena u Negotinu, gde je i završila srednju školu. Fakultet je upisala 2015. godine u Novom Sadu, smer biomedicinsko inženjerstvo. S obzirom na to da Novi Sad smatra najlepšim gradom u Srbiji, slobodno vreme voli da provodi uživajući u svakom (bilo kom) ćošku ovog grada, sama ili sa svojim prijateljima.