PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Zašto se javlja sindrom zime?

Postoje zimogrožljivi ljudi, oni koji lošije podnose hladnoću i kojima je uvek hladno. Ali kada to prelazi granicu uobičajenog i normalnog, moguće je da nije u pitanju samo zimogrožljivost, već nešto što je u medicini poznato kao Rejnoov sindrom.

 


 

KAKO NASTAJE?

Rejnoov sindrom javlja se kao posledica grčenja krvnih sudova i prekida cirkulacije u telu. Javlja se bledilo, modrilo i crvenilo prstiju na šakama, a neretko i na stopalima usled izlaganja hladnoći. Prvo, zbog smanjene cirkulacije javlja se bledilo, potom zbog manjka kiseonika prsti pomodre i na kraju se javlja crvenilo usled ponovnog uspostavljanja cirkulacije.

 

 

Promene se mogu javiti na jednom, više ili na svim prstima. Praćene su osećajem hladnoće šaka, čak i u situacijama kada telo nije izloženo hladnoći, a neretko i izuzetnim bolom. Ukoliko pacijent pati od težeg oblika ovog sindroma, može doći do gangrene vrhova prstiju, odnosno izumiranja tkiva ili pojavljivanje malih rana.

 

 

 

KAKO SE LEČI?

Za početak neophodno je zagrejati se, a potom sve ostalo. Za lečenje se uglavnom koriste lekovi koji će proširiti krvne sudove. Međutim, većina pacijenata ih ne voli i teško podnosi, zato što smanjuju krvni pritisak i izazivaju glavobolju.

 

Nekoliko studija potvrdile su da je upotreba botoksa najbolja terapija za lečenje Rejnoovog sindroma. Primenjuje se lokalno, u predelu šake i dovodi do dugoročnog širenja krvnih sudova, zbog čega je postao najčešća terapija za lečenje ovog sindroma.

 

 

TEKST: TEODORA JOVANOVIĆ

Teodora Jovanović je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Večiti optimista i sanjar, zaljubljenik u umetnost i psihologiju. Inspirišu je ljudi koji biraju da budu srećni

Leave a Reply