Manikir − lepota na noktima

Manikir − lepota na noktima

Manikir je tretman koji podrazumeva negu ruku, zanoktica, noktiju, ali i njihovo vizuelno ulepšavanje. Pored toga, postoji i pedikir, koji se bazira na nokte na nogama.


 

MANIKIR KAO OBAVEZAN

Kao što znamo, žene su oduvek težile da se ulepšavaju. Danas nokti predstavljaju jedan od glavnih faktora čitavog procesa. Na primer, ukoliko idete na neki specijalan događaj ili slavlje, dobro nam je poznato da pored haljine, štikli, torbica, mnoge dame biraju i dizajn noktiju. On treba biti usklađen sa ostatkom izgleda.

 

 

 

Postoje razne alatke koje se koriste u manikiru. Tu su: lampe, četkice, nalepnice i razne druge tehnike. Muški manikir se sastoji samo od seckanja noktiju, sređivanja zanoktica i nege predela oko noktiju i samih šaka. To je, u suštini, klasični manikir i on je univerzalan za sve, bez obzira na to da li se nakon toga uređuju nokti u estetskom smislu.

 

 

 

METODE I PROCES IZRADE

Postoje razne metode kojima se rade nokti. Najvažniji faktor za dobro urađen nokat jeste sama priprema nokta za određenu metodu. To je spajanje nokatne ploče sa tipsom ili gelom. U početku najviše se radilo lepljenje tipsi, koje bi se potom sekle u zavisnosti od veličine nokta koju mušterija želi. Nakon toga pojavila se metoda izlivanja noktiju. Ona podrazumeva stavljanje gela na nokatnu ploču. Veličina se određuje pomoću papirne trake koje se lepe oko nokta.

 

 

 

Kasnije, kada gel prođe proces slepljivanja u lampi, skine se traka i nokat se turpija. Tada je trenutak kada mušterija bira oblik nokta. Postoje razni oblici: ovalni, balerina, špicasti, kockasti, obik badema i slično. Takođe, mnoge žene praktikuju i korišćenje gel-laka. Na njihovu veličinu nokta se namaže gel koji žele, pa je ovaj proces manje zahtevan.

 

 

 

IZGLED NOKTIJU

Što se tiče samog izgleda noktiju, postoji beskonačno mnogo mogućnosti. To je jedan od težih izbora za žene, jer je šta god da izaberu, lepo na svoj način. Leto je sezona kada su nokti mnogo upadljiviji i posebno zanimljivi, baš zato što su žene veoma opuštene i slobodne sa bojama. Teže ka šarenilu, neon bojama koje sijaju u mraku i šljokicama.

 

 

 

Posebnu lepotu ove sezone nose žuta, zelena, narandžasta i druge upadljive boje. U poslednje vreme dosta se praktikuje to da svaki nokat bude obojen drugom bojom, bez obzira da li su pastelne ili jarke boje u pitanju. Takođe postoji širok izbor nalepnica koje sadrže razne letnje motive počevši od palmi, flamingosa, lubenica, ananasa, cvetića. Takođe imate opciju i ručnog crtanja svega što vam padne na pamet.

 

 

 

Svakako za šta god da se opredelite, vaši nokti će privlačiti pažnju mnogima i vi ćete samim tim uživati u njima, pa ko zna − možda baš vaši nokti budu nekome ideja za sledeći manikir.

 

 

 

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.