Hašimoto bolest i problem obolelih

Hašimoto bolest i problem obolelih

Hašimoto je bolest koja podrazumeva proces u kojem imune ćelije napadaju štitnu žlezdu. Tireoida je žlezda sa unutrašnjim lečenjem koja se nalazi u predelu prednjeg dela vrata, ispod Adamove jabučice. Zadužena je za proizvodnju hormona T3 i T4, neophodnih za regulisanje metabolizma telesnih ćelija. Osoba koja poseduje ovu bolest započinje produkciju autoantitela. Drugim rečima, ćelije imunog sistema napadaju tkivo štitne žlezde. Ova bolest je najpoznatija pod nazivom Hašimoto tireoiditis i spada u autoimuna oboljenja.


UZROCI NASTANKA HAŠIMOTA

 

Pojedini istraživači veruju da je razlog nastajanja ove bolesti napad neke od bakterija ili virusa, međutim, uzroci nastanka ove bolesti nisu do kraja poznati i još uvek se istražuju. Pretpostavlja se da je skup faktora presudan razlog za nastanak Hašimota, poput pola, starosti i genetske predispozicije. Iako najčešće pogađa žene srednjih godina, ova bolest zahvata i ostale starosne grupe, kao i suprotan pol.

 

 

Kako bi se uopšte utvrdilo postojanje ove bolesti, neophodno je utvrditi rad endokrinih žlezda i obaviti kontrolu kod endrokrinologa. U najvećem broju slučajeva, osobe koje poseduju ovu bolest nisu ni znale da je imaju. Razlog tome leži upravo u minimalnim simptomima kod obolelih, koji se jedva i zapažaju. Nepravilan rad ove žlezde najčešće se utvrđuje prilikom drugih pregleda pacijenta.

 

SIMPTOMI HAŠIMOTOVE BOLESTI

 

Rad tireoidne žlezde može biti smanjen (Hipotireoidizam) ili uvećan (Hipertireoidizam). U oba slučaja je reč o poremećaju i disbalansu u njenom pravilnom funkcionisanju. Neki od simptoma su: povećanje telesne težine,  loš kvalitet kose, noktiju, kože, usporen srčani rad, smanjeno znojenje, poremećen menstrualni ciklus, zatvor, promuklost, osetljivost na hladnoću.

 

 

Kada se funkcija štitaste žlezde značajno smanji, javljaju se: umor, pospanost, malaksalost, nesanica i ostalo, što su svakako prvi simptomi za posetu lekaru.

 

REDOVNO OBAVLJAJTE PREGLEDE

 

S obzirom da se za Hašimoto bolest saznaje relativno slučajno, važno je obavljati redovne preglede kod neophodnog stručnjaka i održavati pravilnu ishranu, koja je svakako presudan razlog za pravilno funkcionisanje svakog organizma.

 

 

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.