PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Ispitni rokovi i anksioznost

Doba studiranja zaista jeste jedan od najlepših perioda života i sa sobom donosi puno novih prilika, iskustava, poznanstava, ali i jednu nepoželjnu gošću zvanu anksioznost. Međutim, minimalnim korigovanjem svakodnevnog načina života, moguće je da se ona svede na minimum.


 

DOBRA ORGANIZACIJA

Dobra organizacija jeste jedan od ključnih faktora, pa kada je prisutna, anksioznost miruje. Možemo početi da organizujemo svaki svoj dan vodeći dnevnik ili popunjavajući planer. Dodatni plus je ako on bude nekog privlačnog, veselog dezena, jer ćemo tako jedva čekati da ispišemo stranicu za naredni dan. Takođe, pažnju privlači uredan rukopis ili neki stikeri koje možemo koristiti. Na taj način organizaciju veoma lako učinimo zanimljivom.

 

 

ISPUNJAVANJE OBAVEZA NA VREME

Ovo možda zvuči kao rečenica koju bi izgovorili naši roditelji, ali ovaj korak je veoma bitan, jer se vezuje za prethodni. Nakon što napravimo dobru organizaciju, neophodno je sa njenom realizacijom početi na vreme. Teško je nešto započeti i upravo je taj početak onaj koji se odlaže i koji izaziva najveću anksioznost. Nije lako, ali nekog trenutka se mora krenuti. Pa zašto onda to ne bi bilo na vreme?

 

 

MALI DNEVNI CILJEVI

Mnogo, to je svakog dana pomalo, misao je Duška Radovića koja sama po sebi objašnjava ovaj korak. Kada krenemo na vreme, nema straha od toga da nećemo stići, kao ni straha od neuspeha. Kada je u pitanju sam početak, ne treba preći celu knjigu prvog dana. Dovoljno je preći nekoliko stranica ili par ispitnih pitanja. Osećaćemo se bolje, a pritisak i anksioznost će nestati.

 

 

NAPRAVITI SOPSTVENU RUTINU UČENJA

Svaki student ispite sprema drugačije, a vreme koje mu je za to potrebno je individualno. Neki studenti podvlače bitne informacije, neki ih izvlače u sveske ili u word dokumente, neki jednostavno samo čitaju i na taj način uče, a postoje i oni koji rade sve navedeno. Napravite svoju rutinu koja će se najviše uklapati uz vaše obaveze. Recimo, možete koristiti markere različitih boja. Na primer, bitne informacije obojite žutom, imena narandžastom, godine zelenom. Kada pronađete svoj način, neće biti straha od nepoznatog, pa samim tim ni anksioznosti.

 

 

 

OSTAVITI DOVOLJNO VREMENA ZA OBNAVLJANJE

Obnavljanje je veoma važno, jer kada jednom pređemo gradivo, naš mozak će naučiti samo da ga prepoznaje. Drugo prelaženje nam omogućava da nam se znanje slegne i da se sklopi u jednu celinu. U zavisnosti od obima nastavnog štiva zavisi i vreme potrebno za ovaj korak. Ali pred ispit, poželjno je ostaviti najmanje dva dana za obnavljanje.

 

 

MAKSIMALNO SE OPUSTITI SAT VREMENA PRED ISPIT

Studenti mahom u frci i panici upravo poslednjih sat vremena pred ispit obnavljaju i čitaju gradivo. Međutim, ako ga nije naučeno do tad, u poslednjih sat vremena se neće ništa promeniti. Možemo se samo još više zbuniti i uspaničiti, pa samim tim stvoriti još veću tremu i anksioznost pred sam ispit. Mali savet je pustiti svoju omiljenu pesmu, đuskati tokom spremanja i na taj način podići svoje raspoloženje i samopouzdanje.

 

 

UMERENO SA KAFOM

Ako je ovaj napitak deo svakodnevne rutine, onda je to u redu. Međutim može se desiti da se osećamo pospano i bez energije i onda se odlučimo na koju šoljicu kafe više. Kafa i sam kofein povećava nivo anksioznosti i lupanje srca, pogotovo ako se konzumira u večernjim satima. Možda je bolja alternativa uzeti neki čaj ili čak čašu kisele vode. Ona je dobra u razbuđivanju i povećavanju pritiska.

 

 

ČAJ OD MATIČNJAKA

Ovaj čaj je upavo namenjen onima koji se bore sa anksioznošću. Ako primetite da dolazi do panike ili naglog lupanja srca, ovaj čaj u kombinaciji sa medom može biti idealno rešenje. Cena mu je pristupačna, a može se naći u svakoj apoteci. Ako nemate ovaj čaj, kamilica je takođe dobar izbor jer ima umirujuće dejstvo. Ukoliko imate problem da zaspite noću, postoje mnogi čajevi koji su namenjeni za spavanje. Između ostalog, to su i matičnjak i kamilica.

 

 

TEKST: JELENA TRAJKOVIĆ

Jelena Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaljubljenik je u muziku i poeziju, koju u slobodno vreme i sama stvara.

Leave a Reply