Glumac i kung-fu majstor − Džeki Čen

Glumac i kung-fu majstor − Džeki Čen

Džeki Čen je kao glumac, reditelj, producent, pa i kao pevač, ostavio dubok trag u filmskoj industriji. Najbolji dokaz za to je  Počasni Oskar – nagrada za životno delo koju je dobio 2016. godine. Njegovo ime nalazi se na Hongkonškoj aveniji zvezda i Holivudskoj stazi slavnih. Zbog svega toga, danas nema čoveka koji nije čuo za njega.


KARIJERA

 

Policijska priča, Gas do daske i Božji oklop  su samo neki od njegovih najpoznatijih filmova i čine njegov zlatni opus od preko 150 snimljenih filmova. Kao i većina glumaca, poznat je po produciranju i svojoj producentskoj kući JCE Movies Limited. Džeki nikad nije verovao u specijalne efekte i sve svoje scene je snimao sam, bez dublera, što ga je dovelo do raznih povreda, a par puta je bio i u ozbiljnoj smrtnoj situaciji. Fraktura lobanje, povreda oka i slomljen nos, samo su neke od povreda koje je zaradio tokom svoje višegodišnje karijere.

 

 

Njegove osobine, veštine i način na koji glumi, dovele su do stvaranja novog filmskog žanra – akcione komedije. Upravo ovaj jedinstveni i prepoznatljivi žanr, karakterističan je za sve njegove filmove.

 

 

Pored glume i produciranja, Džeki se bavi i pevanjem pa je tako od 1984. snimio dvadesetak albuma. Nekoliko je korišćeno i u njegovim filmovima poput Policijske priče, a 2008. godine snimio je album za pekinške Olimpijske igre.

 

BORILAČKE VEŠTINE

 

Od malih nogu, njegov tata ga je učio kung-fu,  jer je smatrao da će mu to pomoći da izgradi karakter. Verovao je da će ga to naučiti da bude strpljiv, snažan i hrabar. Pored kung-fua, Džeki je vrlo lako savladao korejsku borilačku veštinu hapkido, koja predstavlja kombinaciju taekvonda, aikida, džuda i višua, ali ima i elemenata nekih drugih veština koje zahtevaju oružje. Pohađao je Kinesku Dramsku Akademiju, koja je svoje učenike pripremala za  Pekinšku operu. Ona je zahtevala pevanje, glumu, akrobacije i razne borilačke veštine. Kako ih na akademiji nisu učili da čitaju, Džeki je prvo radio kao kaskader.

 

PRIVATNI ŽIVOT

 

Kako je njegov život prepun zanimljivih situacija i odluka, morao je biti prenesen na papir. Tako je 1998. godine napisao biografiju I am Jackie Chan uz pomoć Džefa Janga. Poznat kao veliki filantrop, Čen ima dve fondacije: The Jackie Chan Charitable Foundation osnovanu 1988. i Dragon’s Heart Foundation  osnovanu 2004. godine. Takođe, od 2004. godine on je dobrovoljni ambasador UNICEF-a.

 

 

TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.