Plejade − sedam veličanstvenih zvezda

Plejade − sedam veličanstvenih zvezda

Od davnina ljudi su gledali ka nebu, pogotovo noću, u želji da saznaju bar neku njegovu tajnu. I sve se uglavnom svodilo upravo na to gledanje u nebo jer nije bilo tehnologije, a ni opšteg znanja. Međutim, jedino što se znalo, jeste da položaj zvezda na nebu može da pomogne u snalaženju na zemlji. Veliku ulogu tada, a i sada, imale su Plejade.


 

 ŠTA SU PLEJADE?

 

Plejade predstavljaju grupu od sedam najsjajnijih zvezda koje se nalaze u sazvežđu bika i koje mogu da se vide golim okom. Iako se sazvežđe bika sastoji od stotinak zvezda, u ovom jatu se vide samo tih sedam. Plejade se kod nas ne vide u periodu od 6. maja do 29. jula.

 

POREKLO NAZIVA

 

Naziv Plejade potiče iz starogrčkog jezika i to od reči Plein što znači ploviti. Veruje se da su taj naziv dobile jer su moreplovcima služile kao znak za početak plovidbe. Ako bi se u ranu majsku zoru, pre izlaska sunca na istoku, pojavile plejade, to je značilo da nastupa pogodno vreme za plovidbu.

Takođe, veruje se da su plejade dobile naziv po Plejoni, a da je svaka od sedam zvezda koje čine plejadu jedna od njenih ćerki. Tako su zvezde dobile naziv po sedam božanskih sestara, a nazivi su: Alkiona, Maja, Elektra, Tajgeta, Celena, Steropa i Merepa. Njihov otac bio je Atlas, pa još jedna od legendi je ta da su sestre, kada su saznale da im je otac osuđen da drži nebeski svod na leđima, izvršile samoubistvo. Zbog toga ih je Zevs pretvorio u zvezde.

 

VLAŠIĆI

 

Kod nas, Plejade su poznate i pod nazivom Vlašići. Neki smatraju da su to sedmorica braće (Mika i Mioka, Raka i Raoka, Orisav, Borisav i Milisav), dok drugi smatraju da su to šestorica braće i jedna sestra.

 

LEGENDA ILI NAUČNO OBJAŠNJENJE?

 

Iako ih je sedam, većina njih vidi samo šest. I za to se, takođe, vezuje jedna legenda. Naime, njih šest su bile miljenice bogova, dok se Merepa odlučila za smrtnika, Sizifa. Podarila mu je sina, pa je zbog toga potamnela od stida. Naravno, ovo je samo legenda, a postoji i naučno objašnjenje. Merepa ima veoma kompleksno kretanje, zbog čega se pojavljuje kao školjkasta zvezda koja prolazi kroz brojne permutacije i razlikuje se od drugih zvezda.

 

GDE SE MOGU VIDETI?

 

Nažalost, zbog sve većeg veštačkog osvetljenja, Plejade se sve slabije vide. U Beogradu ih je gotovo nemoguće videti, ali zato se u Novom Sadu najbolje vide tokom mladog Meseca. U manjim gradovima i selima još uvek se mogu posmatrati golim okom.

 

 

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.