PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Povećana količina vaginalnog sekreta

Zdravlje je najveće bogatstvo svakog čoveka. Biti zdrav znači imati sve mogućnosti na svetu, dok izgubiti zdravlje znači početak bezbroj problema koji se nadovezuju jedan na drugi. Međutim, ljudima su u današnje vreme merilo sreće novac i karijera, dok mentalno i fizičko zdravlje stavljaju u drugi plan. Takav mentalitet dovodi do iscrpljenosti tela i uma i dolazi do toga da organizam želi da nam da do znanja da nešto nije u redu. Pokazatelj da nešto nije u redu sa organizmom kod žena je povećana količina vaginalnog sekreta.


 

ULOGA VAGINALNOG SEKRETA

 

Lučenje vaginalnog sekreta počinje pre puberteta, završava se posle menopauze i normalna je pojava kod žena. Uloga vaginalnog sekreta je da vlaži sluzokožu vagine i da je ujedno čisti i sprečava prodiranje infekcija dublje u unutrašnje organe. Vaginalni sekret luče žlezde vagine i grlića materice i na taj način vagina čisti samu sebe.

 

UZROCI POVEĆANOG SEKRETA

 

Količina vaginalnog sekreta varira od žene do žene tj. individualna je. Do povećane količine vaginalnog sekreta dolazi kada su žene seksualno uzbuđene, tokom uzimanja kontracepcionih tableta, tokom trudnoće, ovulacije i menopauze . Shodno tome, povećan sekret nije uvek razlog zabrinutosti. Ipak, može se desiti da tokom menopauze i trudnoće sekret počne da varira po izgledu, količini, boji i mirisu. Tada je preporučljivo javiti se ginekologu i izbaciti loše namirnince iz ishrane po savetu ginekologa. Povećana količina sekreta se javlja i u toku menstruacije – uvek je veća u toku ovulacije i pred i nakon menstruacije.  Koja količina sekreta je normalna se ne može reći sa sigurnošću.

 

PROMENA BOJE

 

Kada se žena javi ginekologu usled povećane količine sekreta koji je promenio izgled, boju i miris i koji je počeo da stvara tegobe, prvi uzrok toga je stres. Ginekolog tada neće lečiti količinu sekreta već ono što je patogeno tj. bolesno u njemu. Ukoliko je reč o nekoj bolesti simptomi su sledeći: providan vaginalni sekret, beličast vaginalni sekret, bledožut vaginalni sekret, obilan vaginalni sekret, žut vaginalni sekret, gnojni iscedak, mutan vaginalni sekret, žuto-zelen vaginalni sekret i sirast vaginalni sekret.

 

UTICAJ STRESA

 

Povećana količina vaginalnog sekreta sama po sebi ne ukazuje na neke teže bolesti ginekoloških organa žene. Ovde važnu ulugu igra stres kao što smo već utvrdili. Tačnije, sama izloženost organizma prevelikim količinama stresa. Stres je prvi uzrok nepravilnosti koji ukoliko se ne eliminiše može prerasti u mnogo veće probleme. I to ne samo sa reproduktivnim organima žene, već može izazvati probleme celom organizmu.

 

EDUKACIJA O TELU JE NAJVAŽNIJA

 

Vagina je ženski najintmniji deo. Kada nam se bilo šta neprijatno desi odgovor organizma je preko vagine, u formi povećanog vaginalnog sekreta. Ukoliko ne vodimo računa o tome šta jedemo, u kojoj količini, koliko provodimo vremena vežbajući i kako odgovaramo na situacije koje nas zadese, snosićemo posledice. Prvi deo našeg tela koji plaća cenu toga je upravo vagina. Ona  pokušava da se zaštiti od svega toga preko povećanog sekreta, ali to ne može sama. Zato, drage žene i devojke, najvažnija stvar je edukacija o svom telu. Kako biste već sutra naučile da bolje štitite vaše telo i pomogle vašoj vagini da se odbrani od infekcija. Nijedna tema nije tabu posebno ako je važna za naše zdravlje.

 

 

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je.Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine.Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.

Leave a Reply