Kako doći do posla bez radnog iskustva?

Kako doći do posla bez radnog iskustva?

Došli ste do kraja studija i sada je vreme da upadnete na biznis market kao kandidat koji je u potrazi za prvim poslom. Mislite da je to lako jer ste fakultetski obrazovani. Cela porodica je ponosna, isplatile su im se žrtve koje su morali da podnesu kako bi vam omogućili visoko obrazovanje. Međutim, sada su sve oči uprte u vas. Vi se osećate da vas njihova očekivanja počinju gušiti, jer nažalost ne možete naći nikakav posao ni u struci ni van nje. Uglavnom to bude zbog nedostatka radnog iskustva. Ipak, postoje nekoliko stvari koje biste mogli da uradite kako biste poboljšali vaše šanse.


 

RADNO ISKUSTVO

 

Fraza radno iskustvo ne treba da deluje toliko nepremostivo i nemoguće. Iz razloga  što ne mora specifično da bude između poslodavca i zaposlenog. Takođe, ne mora isključivo da se definiše ugovorom o radu gde ste vi plaćeni za izvršenje vaših radnih zadataka. To znači da se radno iskustvo može steći ako ste pohađali praksu preko fakulteta tokom studiranja ili ako pohađate praksu nakon studiranja. Putem volontiranjem, rada na projektima u okviru vašeg fakulteta čak i pisanjem na onlajn-platformama za pisanje poput Wattpad– a, Inkitt– a i Wonderfic– a.

 

PRAKSA

 

Pohađanje prakse je jedan od najboljih načina za sticanje radnog iskustva. Bilo da je praksa u vašoj struci ili ne, benefiti mogu biti ogromni. Pre svega ćete steći preko potrebno radno iskustvo. Zatim, nakon toga ćete naučiti bolje da radite određen posao. Tokom prakse, steći ćete nova poznanstva i prijatelje. Ukoliko se pokažete, možda će vas i zaposliti po završetku prakse.

 

VOLONTIRANJE

 

Volontiranjem možete osigurati da poslodavac, koji vas inače ne bi zaposlio, usled nedostatka radnog iskustva, vam da šansu kako biste se dokazali i pokazali da radno iskustvo nije presudno. Naravno, uz dovoljno volje i motivacije za učenjem. Znamo da to ne zvuči idealno zato što volontiranje nije plaćeno. Ipak, gledajte na to kao iskustvo koje zlata vredi u daljoj karijeri.

 

PROJEKTI

 

Danas gotovo svi fakulteti, samostalno ili u saradnji sa domaćim ili inostranim institucijama, nude mogućnost rada na projektima dok studirate. Projekti sami po sebi mogu biti iscrpljujući i od vas zahtevati puno angažovanja i vremena. Međutim, benefiti koje vam ovi projekti mogu doneti su veći od posledica. Iako vam ne mogu doneti neke dodatne poene što se tiče školovanja, iz tih projekata možete puno toga naučiti i sa sobom poneti dosta znanja i relevantnog iskustva koje će vam pomoći prilikom budućeg zaposlenja.

 

MOTIVACIONO PISMO

 

Ukoliko ipak ne želite ništa od ovoga i odmah želite da imate stalni radni odnos sa određenom kompanijom tu motivaciono pismo nastupa. Dobro motivaciono pismo  je naravno uvek poželjno. U kompaniji koja je startup (prima studente i one koji su tek završili fakultet) vam može omogućiti makar razgovor sa poslodavcem. Odnosno, inicijalnu fazu intervjua gde se možete predstaviti u najboljem svetlu. Na kraju, sve zavisi od vaše volje, želje i istraživanja odakle početi.

 

 

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je.Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine.Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.