Koka-kola i loš uticaj na zdravlje

Koka-kola i loš uticaj na zdravlje

Hajdemo da se ne lažemo, svi smo barem jednom probali ovaj sok. Bilo da odemo u kafić, prodavnicu ili kod nekoga u goste, koka-kola je verovatno prvi sok koji izaberemo. Znamo da je dobrog ukusa i osvežavajuća, ali znamo li koliko je zapravo štetna po nas?


KOLIČINA ŠEĆERA

 

Kako govore mnoga istraživanja, već sa konzumiranjem prve čaše, ovaj sok ima loš uticaj na naše zdravlje. Sećate li se kada su nam mame sladile koka-kolu, jer je previše bila kisela? Naravno da se svi toga sećamo, ali da li znate da samo jedna limenka ili flaša sadrže čak deset kašika šećera? Hajdemo sada da zamislimo da za deset minuta pojedemo toliko šećera; definitivno nam ne bi bilo dobro. Sa ispijanjem ovog napitka, povećava se rizik od nastanka dijabetesa. Jedna od najčešćih posledica konzumiranja koka-kole jeste gojaznost. Upravo zbog onolike količine šećera koju smo malopre spomenuli, dobijamo višak kilograma, samim tim i masnih naslaga.

 

POSLEDICE

 

Ispijanjem koka-kole, zbog velike količine sode u njoj, može dovesti do rizika od osteoporoze, odnoso slabljenja kostiju. Ako znamo za onu čuvenu da soda razjeda, onda treba da znamo da i ovaj napitak, zbog sode u njemu, radi isto to. Takođe, soda šteti i našim zubima i to više nego slatkiši. Zubi postaju slabiji i osetljiviji. Još jedna posledica čestog konzumiranja koka-kole jeste stvaranje kamenca u bubrezima. Kamenac nastaje, jer se u ovom piću nalazi mnogo mineralnih neravnoteža i kiselosti.

Zatim imamo i loš uticaj na krvni pritisak i probleme sa mokrenjem. Krvni pritisak se povećava, dok je mokrenje otežano. Naravno, koka-kola može dovesti i do rizika od kancera zbog svih hemijskih sastojaka unutar nje.

 

ZA ŠTA SE SVE MOŽE KORISTITI KOKA-KOLA?

 

Dovoljno je da kažemo da se koka-kola koristi za čišćenje motora na automobilima, otklanjanja rđe i korozije, otčepljivanja cevi i odvoda, kao zamena za pesticide i onda se zapitamo da li i dalje treba da nastavimo da je pijemo.

 

 

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.