PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Pažnja kod dece − kako je poboljšati?

Koliko puta smo svi imali priliku da čujemo od roditelja koji imaju malu decu – neka ga, mali je, kad poraste imaće dovoljno obaveza. A da li ste znali da jedino kada možete oblikovati vaše dete jeste dok je ono malo? Predškolski uzrast je najvažniji za stvaranje navika, razvijanje veština, podsticanje da se razvije pažnja…

 


UČIMO KROZ IGRU

Stav roditelja da malo dete jedino treba da se igra je sasvim opravdan. Igra je najvažnija aktivnost za decu predškolskog uzrasta. Ali da li ste znali šta sve možete kroz igru? Jednom rečju − sve. Na ovaj način možete raditi na emocijama deteta, učiti dete da prepoznaje slova, brojeve, upoznavati dete sa svetom koji nas okružuje… Mogućnosti su beskonačne, a dete neće ni biti svesno da uči, već će sav sadržaj usvajati spontano i na zanimljiv način. Ovoga puta ćemo se više osvrnuti na pažnju, jer danas često možemo primetiti različite vrste poremećaja pažnje, a vrlo često ih i sami možemo sprečiti.

 

 

 

ZAŠTO JE PAŽNJA VAŽNA?

Pažnja naročito postane bitna kada dete krene u školu. Loše ocene često mogu nastati upravo zbog problema sa pažnjom. Zato u vrtićima većina vaspitača ističe važnost pažnje, ali roditelji to često ne shvataju ozbiljno ili se vode stavom da će dete do škole samo steći osećaj za pažnjom. Danas proleme sa pažnjom često prouzrokuje različit materijal na internetu koji je toliko brz i dinamičan, da će dete knjige smatrati dosadnim i monotonim. Ovome naročito doprinosi, sve popularniji među decom, Tik tok, gde video-snimci ne traju duže od tri minuta. Zamislite onda koliko će jednom detetu koje učestalo koristi Tik tok biti teško da sedi i čita školsku lektiru.

 

 

KADA I KAKO PODSTICATI RAZVOJ PAŽNJE?

Još od najranijeg uzrasta treba podsticati razvoj pažnje. I kod deteta od godinu dana može se raditi na njoj, samo sadržaj treba prilagoditi uzrastu. Telefon ne treba braniti deci, jer nije poenta da ih izolujemo od sveta koji nas okružuje. Ali svakako treba ga dozirati, opet u zavisnosti od uzrasta. Na primer, za dete do sedam godina korišćenje telefona možete ograničiti na 30 – 45 minuta. Vežbanju pažnje doprinosi čitanje priča, usvajanje pesmica, ilustracija pročitanih tekstova, rešavanje zadataka iz radnih listova… Danas za svaki uzrast postoje radni listovi za decu, počev od druge godine. Zadaci su prilagođeni uzrastu, a sadržaj je interesantan. Svaki dan radeći sa detetom po pola sata, u velikoj meri doprinećete razvoju pažnje deteta. A sve ovo korisno je raditi u cilju pripreme deteta za polazak u školu.

 

 

 

KAKO PRIVUĆI PAŽNJU DETETU?

Često roditelji imaju problem kako da uopšte privuku pažnju svog deteta da imaju neku zajedničku aktivnost. Važno je da roditelji budu dosledni u svojim namerama. Deca vole dinamične, zanimljive momente. U skladu sa tim, čitanje priča možete potkrepiti slikovnicama, knjigama, menjanjem intonacije glasa… Usvajanje pesmica možete olakšati islutracijom stihova zajedno sa detetom. Radni listovi deci će biti zanimljiviji ako im ponudite različite olovke u boji, flomastere, lepak ili makaze.

 

 

TEKST: IVANA JOSIPOVIĆ

Ivana Josipović studira Psihologiju na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu. Radi kao vaspitač u predškolskoj ustanovi. U slobodno vreme voli da čita psihološke tekstove, da šeta u prirodi ili da trenira.

Leave a Reply