Heterohromija – različitost boje očiju

Heterohromija – različitost boje očiju

Tokom upoznavanja druge osobe ili prilikom susreta sa drugom osobom, najčešće primetimo nešto po čemu se može izdvojiti, odnosno nešto po čemu se razlikuje od ostalih. U vezi sa tim, nešto što se ne sreće tako često je heterohromija.

 


ŠTA JE HETEROHROMIJA?

Heterohromija je različitost u boji očiju (dužice). Ona može biti nasledna, a može se javiti i tokom vremena ili usled povrede ili kao posledica bolesti. Do heterohromije dolazi usled viška ili manjka melanina. Melanin je pigment koji utiče na boju kose, kože i očiju. Ono što utiče na koncetraciju melanina su geni.

 

 

 

VRSTE HETEROHROMIJE

Postoje dve vrste heterohromije: potpuna i parcijalna ili zonalna heterohromija. Kod potpune heterohromije, dužica jednog oka je potpuno drukčije boje od dužice drugog oka, dok je kod parcijalne heterohromije deo jedne dužice drukčije boje od ostatka dužice. Parcijalna heterohromija se može sresti kod autoimunih bolesti kao što su Hišprungova i Vardenbergov sindrom.

 

 

 

HETEROHROMIJA KAO SIMPTOM DRUGIH BOLESTI

Iako u većini slučajeva ljudi sa heterohromijom nemaju drugih zdravstvenih problema, može se desiti da se javlja kao simptom neke druge urođene bolesti.

Hornerov sindrom (stanje prouzrokovano oštećenjem živaca koji povezuju mozak i oko, i koje pogađa samo jednu stranu lica)

Vardenbergov sindrom (grupa genetskih bolesti koji dovode do promene boje očiju, kose i kože, a ponekad i do gubitka sluha)

Tuberozna skleroza (bolest koja podrazumeva stvaranje nekanceroznih tumora u organima kao što su mozak, srce, koža, bubrezi, oči i pluća)

Piebaldizam (ovo stanje karakteriše nedostatak pigmenta u koži, kosi i očima; delovi kose, kože i očiju mogu biti svetliji od ostatka)

 

 

 

UZROCI HETEROHROMIJE

Heterohromija se tokom života može razviti iz nekih drugihbolesti.

Glaukom (bolest usled koje dolazi do nakupljanja tečnosti u prednjem delu oka, pri čemu dolazi do oštećenja optičkog nerva)

Melanom oka (očni rak koji se razvija u očnim ćelijama koje proizvode melanin)

Neuroblastom (oblik raka koji započinje u ćelijama simpatičkog nervnog sistema)

Takođe, heterohromija se može javiti ukoliko je osoba imala ili ima dijabetes, operaciju oka, usled korišćenja određenih kapi za oči, kao i pojedinih lekova za lečenje glaukoma.

 

 

 

HETEROHROMIJA KOD ŽIVOTINJA

Heterohromija se češće javlja kod životinja, naročito kod pasa, nego kod ljudi. Najčešće se javlja kod pasa kao što su sibirski haski i australijcki ovčar. Često se može javiti i kod mačaka koje imaju belu dlaku, pri čemu je u tom slučaju jedno oko plave boje, dok je drugo oko braon, narandžaste, žute ili zelene boje. Takođe, može se javiti i kod konja, kod kojih je jedno oko smeđe, dok je drugo belo sivo ili plavo.

 

 

TEKST: NEVENA JANKOVIĆ

Nevena Janković je rođena u Negotinu, gde je i završila srednju školu. Fakultet je upisala 2015. godine u Novom Sadu, smer biomedicinsko inženjerstvo. S obzirom na to da Novi Sad smatra najlepšim gradom u Srbiji, slobodno vreme voli da provodi uživajući u svakom (bilo kom) ćošku ovog grada, sama ili sa svojim prijateljima.