Mirišljava koža i kako doći do nje

Mirišljava koža i kako doći do nje

Sigurno ste nekada prošli pored osobe koja je ostavila za sobom oblak zanosnog mirisa, i zapitali se kako joj ide od ruke da održi intenzitet i dugotrajnost istog. Potrudićemo se da vam u ovom članku približimo, razjasnimo, a možda i damo odgovore na pitanja kako mirišljava koža može postati rutina.

 


RIMLJANI

Umetnost pravljenja parfema, potiče još iz davnih vremena. Citrusni, drveni, orijentalni, cvetni, samo su neki od vešto iskombinovanih i pažljivo odabranih sastojaka. Putujući kroz istoriju parfema, najveća sofisticiranost pri izradi, poklanjanje pažnje i obilato korišćenje sastojaka, može se pripisati Rimljanima. Za vreme svoje najveće imperije i pripremanja bogatih proslava, oni su mirisima natapali krila ptica, puštajući ih potom iz kaveza da lete po prostoriji u kojoj se obeduje.

 

 

 

KAKO SU NASTALI INOVATIVNI PARFEMI?

U prethodno napomenutu svrhu, kao i u svrhu toga da im koža zanosno miriše, koristili su mirišljava ulja i masti. To je trajalo i kasnije sve do početka primenjivanja posebne vrste alkohola, kojim su razblaživana sva ta esencijalna ulja. Kako se istorija menjala, tako su i mešanjem alkohola, mirišljavih ulja i ostalih pažljivo odabranih sastojaka nastali inovativni parfemi.

 

 

 

KAKO ZADRŽATI MIRIS?

Danas na tržištu postoji mnogo različith parfema, od mirisa, cene pa sve do kvaliteta. Na vama je da odaberete onaj pravi, koji leži vašem karakteru i vašim čulima. Potom ispratite ove male tajne i trikove koji će učiniti da i vi budete jedni od onih za kojima se okreću.

 

 

 

HIDRATACIJA

Veoma je važno da vaša koža bude hidrirana, jer takva, koža mnogo duže zadržava miris.

 

 

PODLOGA

Kao što u makeup-u postoji podloga za šminku, tako je i parfemu potrebna podloga u vidu neke malo masnije kreme ili vazelina. Malu količinu jednog od ova dva proizvoda nanesite tamo gde je koža prirodno najtoplija, kao na primer iza kolena, uha ili na unutrašnji pregib lakta. Potom preko toga naprskajte parfem. Rezultat će vas oduševiti.

 

 

 

VLAŽNA KOŽA

Još jedan od trikova jeste da parfem nanesete nakon tuširanja. Kada je koža vlažna, pore su otvorenije i samim tim koža bolje apsorbuje sve što na nju nanesete.

 

 

 

KOSA

Važan faktor produženog efekta mirisa može biti i kosa. Naprskajte omiljeni parfem na svoju četku, potom njome raščešljajte kosu. I za tili čas će svaki vaš pokret biti ispraćen čarobnim mirisom.

 

 

KAKO NANOSITI PARFEM?

Nije potrebno utrljavati parfem ili bočicu previše približavati koži, to će čak i oslabiti sam intenzitet. Dovoljno je da isprskate malo parfema ispred sebe i uđete u taj oblak mirisa.

 

 

 

OČUVANJE PARFEMA

Probajte, ukoliko do sada niste, da parfem sklonite sa toplih i vlažnih mesta. Toplota, svetlost i vlaga smanjuju kvalitet parfema i potencijalno mogu uticati i na blagu promenu mirisnih nota.

 

 

 

BODI MIST I MIRISNA ULJA

Neizostavni deo kada je mirišljava koža u pitanju. Možda nisu istog intenziteta kao parfem, ali će sigurno pomoći u tome da ostavite utisak.

 

 

ZAVODLJIVI MIRISI

Nekada povezan sa tradicionalnim obredima pojedinih kultura, nekada sa zdravljem, ali i lepotom, parfem je znak dobre higijene. A neretko i odličan način zavođenja. Ono što ga čini jos dragocenijim je to što nije bitno koliko košta, već je važno, da upravo on, svojim mirisom oslikava vas i čini da se osećate odvažno.

 

 

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.