Viseći vrtovi iz Vavilona

Viseći vrtovi iz Vavilona

Ljubav je oduvek predstavljala čovekovu pokretačku snagu. Jedino je važno kako bi ta snaga bila usmerena, da li u pozitivnom ili negativnom pravcu. Zbog ljubavi su lomljena koplja, podizani mačevi, pucali štitovi, vođeni ratovi. No, isto tako, nastajale su i predivne stvari. Od prelepih muzičkih kompozicija do remek-dela slikarstva. Ljubav je oduvek, u različitim sferama ljudske aktivnosti, izazivala eksploziju najdivnijih osećanja. U ljubavi realno postaje iracionalno, a čuda su ono, što iz ljubavnog pupoljka cveta. Tako je nastalo i jedno od sedam antičkih svetskih čuda − viseći vavilonski vrtovi.


LEGENDA O NASTANKU

Legenda kaže da je kralj Nabukodonosor II na prelazu iz sedmog u šesti vek pre nove ere izgradio ove predivne vrtove, kao dar medijskoj princezi. Ovaj i slične vrtove su uglavnom opisivali starogrčki istoričari Strabon i Diodor Sicilijski. Kralj je, osetivši princezinu tugu, zbog pustinjskog, po nju depresivnog okruženja, odlučio da izgradi velelepni vrt.

Pod suncem Vavilona zamirisali su bademi, masline i urme, a na vrelom peščanom vetru razgranali su se kedrovi, palme i vrbe. Voda je potekla i poput krvotoka u organizmu upumpavala je život u svaki pedalj ovog vrta. Natapala je suvu i žednu zemlju, dok se istovremeno princezino srce radošću osvežavalo. A kakvo je zapravo bilo srce čoveka koji je podigao ovaj vrt?

 

MRAČNA STRANA KRALJA

Kralj Nabukodonosor II imao je i svoju vrlo mračnu stranu. Naime, ovaj vladar je nažalost poznat i po tome da je razrušio jerusalimski hram. Jerusalim, grad koji predstavlja pupak svetske duhovnosti, razorio je, opljačkao , a preživelo jevrejsko stanovništvo poslao u ropstvo. Ova mračna strana vladara nije uticala na to da svojoj voljenoj osobi ne napravi velelepni vrt.

 

KOLIKO DALEKO MOŽEMO IĆI ZBOG LJUBAVI?

Stepenaste terase poduprte kamenim stubovima, podignute su kako bi prkosile vekovima. Egzotične biljke i životinje udahnule su život ovoj kamenoj konstrukciji u sred pustinje. Sve sa namerom jednog vladara da svojoj ljubavi ukloni tegobne misli i patnju sa srca. Da li je u tome zaista uspeo jedino je znala i osećala princeza.

Mitovi i priče o ovom i sličnim vrtovima uvek nas inspirišu na različite načine. Razlog nastanka i veličanstvenosti samog vrta motiviše nas da se zapitamo i razmislimo o tome koliko i na koji način smo spremni da učinimo nešto, za šta smatramo da će pozitivno uticati na našu voljenu osobu.

 

 

FOTO: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/History_of_babylon.jpg

TEKST: VLADIMIR STOJKOVIĆ

Vladimir Stojković je diplomirani arheolog. Ljubitelj je bioskopa i fudbala, kako evropskog, tako i američkog.