Prater − najstariji zabavni park na svetu

Prater − najstariji zabavni park na svetu

Prater, najstariji i jedan od najvećih parkova na svetu − mesto koje predstavlja nezaobilaznu stanicu svakog turiste u Austriji, što govori i činjenica da ga godišnje poseti oko četiri miliona turista. Nalazi se u Beču, tačnije Leopldštatu. Ovaj park ne predstavlja samo zabavu, već i kulturu, arhitekturu i tradiciju.


 

NAJSTARIJI ZABAVNI PARK

Područje koje čini savremeni Prater, prvi put se spominje davne 1162. godine, kada je car Fridrih I dao zemlju plemićkoj porodici po imenu de Prato. Menjajući svoje vlasnike, zemljište 1560. godine postaje lovište, to biva sve do 7. aprila 1766. Tog dana car Josif II proglasio je Prater besplatnim za javno uživanje. To dovodi do početka Vurstelpratera, odnosno najstarijeg zabavnog parka.

 

PRATER TOČAK

Iako je od tada, pa sve do danas, za razliku od ostalih parkova, ulaz besplatan, naknadno se plaćaju ulaznice za pojedinačne atrakcije i to od pet evra, pa naviše. Takođe, bitna informacija je ta da park radi od deset časova do ponoći  svakog dana u nedelji, što je, složićemo se, sjajna stvar. Iako u ovom parku ima preko 250 atrakcija, jedna je svakako najpopularnija. Prater točak − veliki, vrteći simbol Austrije. Ovo je jedna od najstarijih atrakacija, a ujedno i jedina koja je opstala za vreme Drugog svetskog rata. Visok je čak 64,75 m i okreće se brzinom od skoro tri km/h. Mnogi će se složiti da je ovaj točak najdivniji i najpopularniji za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Može se reći da pruža nezaboravno iskustvo, pogotovo onda kada ste na vrhu točka i vidite grad.

 

OSTALE ATRAKCIJE

Pored Prater točka, tu su još i Blumen Rad , Prater kula i Crna mamba. Za one koji zaista uživaju u adrenalinu, izdvajaju se Sedište za izbacivanje i Bumerang. Da ovaj park nije samo za decu i omladinu, govore i razne atrakcije, kao što su, recimo, muzej Madam Tiso (u kojem se mogu videti voštane figure mnogih poznatih ličnosti) ili Liliputanska železnica kojom turisti mogu obići ceo zabavni park i uživati u njegovim čarima. Takođe, Planetarijum, Soba ogledala, Teren za golf i mnoge druge atrakcije se mogu obići.

 

O lepoti i magiji Pratera možemo pisati i pisati, ali nikada ih ne bismo mogli dočarati kao onda kada zaista odete tamo i doživite ih.

 

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.