Istorija homoseksualnosti

Istorija homoseksualnosti

Savremeni svet nudi mnoštvo promena, drugačijeg načina života, drugačijih stavova. Jedno je sigurno. Dosta toga bilo je zastupljeno i u istoriji ljudskog roda, ali ljudima nije bilo dovoljno poznato. Pripadnici LGBT populacije oduvek su bili među nama, ali sa mnogo manjim pravom eksponiranja u javnosti. Kako se odvijala istorija homoseksualnosti? Da li podržati ili ne? Imate pravo izbora. Kao što svako ima pravo da bude pripadnik LGBT populacije ukoliko oseća da tu pripada. Nije važno gde ste i šta ste ukoliko ste srećni. Zar ne?

 


OSVRT NA ISTORIJU

Još iz perioda stare Mesopotamije mogu se naći neke beleške postojanja muške homoseksualnosti. Toliko davno, a opet tako slično nama. U drevnom Rimu takođe imamo tragove homoseksualnih odnosa. Ovakvi odnosi u jednom periodu bili su zakonom zabranjeni, ali može li se zakonom protiv ljubavi? Teško, kao što vidimo, to nije pomoglo iskorenjavanju ovakvog, za njih devijantnog ponašanja. Ljubav je opstala. Tokom srednjeg veka u Evropi, eksponiranje pripadnika gej populacije bilo je odobreno od strane zakona, izuzev u Španiji, gde je bio na snazi Alarihov zakon kojm je predviđeno kažnjavanje homoseksualaca.

 

 

 

ZAKONI I BORBA ZA PRAVA

Tokom perioda renesanse zabeležen je ozbiljan progon pripadnika članova LGBT populacije. Kroz istoriju u različitim zemljama možemo pronaći jasno definisane zakone koji strogo zabranjuju homoseksualne odnose. Prva operacija promene pola obavljena je 1930. godine. Nakon drugog svetskog rata, pripadnici LGBT populacije kreću u borbu za svoja prava. To je bio dug put koji i danas traje. Holandija je prva država koja je izjednačila homoseksualne odnose sa odnosima drugih ljudi. Danas, iako se položaj pripadnika LGBT populacije poboljšao, postoje mnoge države koje to smatraju krivičnim delom.

 

 

 

OSUDA JAVNOSTI

Oštri stavovi javnosti ne odnose se samo na pripadnike LGBT populacije. Sigurni smo da ste svi nekada bili izboženi nekakvoj vrsti osude, zbog izbora partnera, boje kose, stila života… Višak slobodnog vremena ljudima daje slobodu da druge ljude satiru i ponižavaju kako bi se oslobodili sopstvene frustracije. Nema potrebe da osuđujemo nikoga ko nije ugrozio živote ljudi oko sebe. Kao što smo pomenuli na početku, imate pravo da nešto podržavate ili ne, ali ne i da osuđujete.

 

 

TABU TEMA

U savremenom svetu pored toliko tehnologije koja nas okružuje, ne bi trebalo da bude tabu tema. Iskoristimo sve resurse i edukujmo se o stvarima koje nas okružuju. Ne možemo znati kakvu ćemo decu sutra imati? Šta biste uradili kada bi vaše dete bilo pripadnik LGBT populacije? I koliko mladih pokuša da izvrši samoubistvo zato što kao takvo nije prihvaćeno od strane roditelja? Mora li to da se dogodi da bi smo shvatili da sve što je drugačije ne znači da je hir?

 

 

 

AKO NE ŽELIŠ DA POMOGNEŠ NEMOJ NI DA OTEŽAVAŠ

Kod pripadnika LGBT populacije koji nisu prihvaćeni od strane okoline često se može uočiti depresija. Ovakvo stanje naročito je karakteristično za transrodne osobe koje se negde susreću sa najviše osuda. Naš savet je – ako ne želiš nekoga kao takvog da prihvatiš i da mu pomogneš, nemoj ni da mu odmogneš. Jedno je sigurno, svako ima pravo na život kakav želi. Čak i masovne ubice imaju pravo da žive posle zločina, pa zašto to isto ne bi imao i neko ko nikome nije naudio, već je samo drugačiji od vas?

 

 

TEKST: IVANA JOSIPOVIĆ

Ivana Josipović studira Psihologiju na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu. Radi kao vaspitač u predškolskoj ustanovi. U slobodno vreme voli da čita psihološke tekstove, da šeta u prirodi ili da trenira.