Ukosnica – neizbežni ukras svake frizure

Ukosnica – neizbežni ukras svake frizure

Skrivene ispod kose, ukosnice imaju ulogu da učvršćuju frizuru. Ali, isto tako postoje i frizure koje lepše izgledaju ukoliko je ukosnica vidljiva.


 

PRIDRŽAVAJU KOSU

Ukosnice za kosu svojim izgledom podsećaju na dugačke igle koje se koriste kako bi pridržavale i zategle kosu. Bolje držanje će biti ukoliko se talasasta strana ukosnice okrene ka dole. Mogu biti male ili velike, raličitih boja i dezena. Koriste se još od davnina, a pravljene su od različitih materijala kao što su slonovača, bronza, metal i drvo.

 

 

 MNOGOBROJNI NAČINI KORIŠĆENJA

Uz pomoć njih za samo nekoliko minuta može se napraviti elegantna frizura.  Ukoliko se ukosnice zakače na stranu, mogu izgledati veoma efektno. Načini nošenja ovih malenih šnala su mnogobrojni. Najjednostavnije rešenje je da se formira razdeljak na sredini ili sa strane, a zatim odvoji jedan pramen. Nakon toga ređati ukosnice, jednu ispod druge, uklapajući boje redosledom po ukusu. Ovakva frizura može odgovarati ravnoj, ali i talasastoj kosi. Važno je naglasiti da se kod ovakve frizure, savetuje korišćenje ukosnica u bojama, jer je u tome njihova glavna čar.

 

 

 

FRIZURA SA UVIJENIM PRAMENOVIMA

Frizura sa uvijenim pramenovima sa leve ili desne strane jedna je od onih koja kupi komplimente svojom jednostavnošću. Potrebno je da odvojimo po jedan pramen kose, uvijemo ih do kraja, a zatim povučemo prema zadnjoj strani glave i spojimo. Ukosnice se mogu zakačiti na više načina, u zavisnosti od kreativnosti. Možemo nekoliko njih ređati jednu ispod druge ili formirati trougao kao fantastičan ukras koji će ovoj frizuri dati poseban izgled.

 

 

PUNĐA

Ova frizura se veoma lako pravi, a može odgovarati različitim prilikama i uklopiti se uz gotovo svaki stajling. Ni na koji način ne oštećujete kosu, jer za njeno pravljenje nisu potrebni uređaji koji greju i oštećuju kosu.

 

 

BALETSKA PUNĐA

Za ovu elegantnu frizuru potrebno je dobro raščešljati kosu. Nanosimo malo laka za kosu, ne bi li svaka dlaka bila na svom mestu. Odlučimo koju visinu želimo i u odnosu na to, vežemo rep tankom gumicom. Ceo rep uvijemo od početka do kraja pa ga zamotamo oko punđe. Ukosnicama dobro pričvrstiti punđu kako bismo bili potpuno sigurni da se neće opustiti.

 

 

LEŽERNA PUNĐA

Ova punđa za romantične dame podrazumeva labavu punđu koja savršeno pristaje nežnim osobama. Ono što je neophodno uraditi kako bismo došli do ove svedene frizure je da donji deo kose ostavimo pušten, a pramenove sa strane skupimo u punđu. Zatim ćemo je pričvrstiti ukosnicama sa svih strana kako se ne bi rasplela.

 

 

KONJSKI REP

Neizbežan izbor frizure velikog broja devojaka je baš konjski rep. Ukoliko je u pitanju gusta kosa vrlo je moguće da će se posle nekog vremena opustiti i postati običan. Da se to ne bi dogodilo, potrebno je dve ukosnice učvrstiti jednu uz drugu, u obliku slova X. Zakačiti tačno ispod repa, kako bi on padao upravo između njih i na taj način bio pričvršćen.

 

 

NEKOLIKO VARIJANTI FRIZURA SA REPOM

Postoji još nekoliko varijanti ove frizure. Na primer, pokupiti kosu što niže u rep, jedan pramen iskoristiti kako bi se uvio oko kose i poslužio umesto gumice za kosu, a krajeve pričvrstimo ukosnicama.

Možemo i zavezati kosu u rep, ali tako da zadnji deo, koji se nalazi iznad vrata, ostane slobodan i od njega napravimo pletenicu. Obavimo je oko repa i prikačimo ukosnicama za kosu. Ovakva frizura je sama po sebi izuzetno efektna. Baš zbog toga upotreba ukosnica koje imaju dodatne ukrase po sebi nije poželjna, kako ne bi izgledale prenatrpano.

Još jedna od opcija je raščešljati kosu pa je vezati u rep, što niže. Prednje pramenove kose, koji se nalaze uz lice i sa leve i sa desne strane, ostavimo slobodnim. Njih zatim postavimo oko repa i vežemo u dva čvora, a ukosnice zakačimo tako da sakriju krajeve.

 

 

 

OBRNUTA PLETENICA

Za ovu frizuru potrebno je svu kosu prebaciti preko glave, pa je najpre dobro začešljajti. Krajeve ostavimo slobodnim, a onda napravimo obrnutu pletenicu. Kraj pletenice prebacimo ka nazad pa dobro učvrstimo ukosnicama.

 

 

RIBLJA KOST

Još jedna dobro poznata fruzura, koja je decenijama unazad izbor mnogih devojaka, je riblja kost. Ujedno još jedna od mnogobrojnih frizura gde koristimo ukosnice. Dobijamo je tako što na sredini glave napravimo razdeljak kako bi kosa bila podeljena na dva dela. Sa leve i desne strane ispletemo riblju kost, pa preostali višak, zakačimo pozadi uz pomoć ukosnica.

 

 

RIBLJA KOST KAO RAJF

Praktični rajf kao primer izuzetno jednostavne, a efektne frizure. Pravimo ga tako što sa leve i sa desne strane lica odvojimo deo koji se nalazi iza ušiju, a ostatak kose zakačimo kako ne bi smetao u radu. Taj deo zatim podelimo u dva manja dela, pa od svakog ispletemo po jednu riblju kost. Možemo ih vezati tankim gumicama kako se ne bi razdvojile. Deo kose koji se nalazi na temenu, začešljamo ka pozadi. Prebacimo pletenicu koja se nalazi sa desne strane lica na suprotnu stranu i zakačimo je ukosnicama. Isto to uradimo i sa pletenicom koja se nalazi na levoj strani lica.

 

 

Za koju god od navedenih frizura da se odlučimo, ukosnica je definitivno neizbežni detalj. Svakoj od njih će dati stabilnost, eleganciju ili ukras, i upotpuniti željeni izgled.

 

 

TEKST: ANDRIJANA MILENKOVIĆ

Andrijana Milenković je student  Žurnalistike na  Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da posećuje pozorište, bioskop, Filmske susrete, utakmice i ostale kulturne i sportske događaje  u njenom gradu. Te je upućena u sve aktuelnosti  na polju kulture i sporta.