Kineski zid − osnivanje i legenda

Kineski zid  − osnivanje i legenda

Jedna od novih sedam svetskih čuda i ujedno najveća građevina na svetu, proteže se sve od stepa srednje Azije, pa do Žutog mora. Kineski zid, dug je 8.851 km, sa visinom od 10m do 16m i širinom od 8m.


OSNIVANJE

Mnogo pre Rimskog carstva, pre nego što je Kleopatra zavladala starim Egiptom čak i pre nastanka same Kine, sagrađeni su temelji obog zida. Vratimo se u vreme prvog cara Kine (220godine p.n.e). Pre nego što je Ćin Ši Huang došao na vlast, Kina je bila podeljena na sedam država, koje su međusobno ratovale. Da bi zaštitile svoje teritorije, podigle su odbrambene zidove. Ćin Ši Huang, tadašnji kralj države Ćin, 221. godine p.n.e. uspešno je pokorio šest država i ujedinio ih u jednu. Tada, on sebe proglašava prvim carem novonastale države Kine. Potom, povezuje zidove ovih sedam država, kako bi stvoio jedan veličanstven, Kineski zid.

 

ULOGA KINESKOG ZIDA

Kasnije dinastija Han, nastavila je da gradi ovaj moćni štit. Medjutim, dinastija Ming, za koju ste svi sigurno već čuli, usavršila je ovaj veličanstveni spomenik koji vidimo danas. Naravno, osim što je ovaj zid predstavljao štit države, on je takodje imao i obavestajnu ulogu. Kao što znate, na određenim razdaljinama, sagrađene su visoke kule.

Osim što su služile kao osmatračnice, zbog velikih prozora na sve četiri strane sveta i odličnog pogleda, imale su još jednu svrhu. Kada bi u daljini videli neprijatelja, podigla bi se zastava na kuli u znak obaveštenja. Kula do nje bi primetila zastavu i podigla svoju. I tako, poput jedne savršeno organizovane mreže, informacija je vrlo brzo stizala do cara. Medjutim , noću zastava nije baš primetna. U takvim situacijama, zapalila bi se vatra. Baš tako, u jednoj nemirnoj noći, jedna po jedna vatra bi se palila na vrhu kula i gorela čitave noći.

 

LEGENDA

Kada smo već kod signala, postoji jedna legenda vezana za njih. Vladao je Kinom jedan kralj po imenu Dzou. Bio je veoma zaljubljen u jednu konkubinu po imenu Bao Sai, međutim, ona se nikada nije smejala. Jedan ministar da bi pomogao kralju da nasmeje svoju voljenu, predložio mu je da upale vatru na svim kulama u znak uzbune i da posmatraju reakciju uzbuđenih vojnika i užurbani dolazak vazala. Njegov plan je bio uspešan. Konkubina se nasmejala. Kralj je to počeo da radi stalno i svi su ignorisali uzbune.

Međutim, jedne noći dogodio se napad, a uzbunu niko nije shvatio ozbiljno. Ubrzo su ubili kralja i noć se tragično završila. Još puno legendi postoje vezane za ovaj zid, jer je to velika gradjevina sa velikom istorijom iza sebe i ogromnim spiskom ljudi koji su žrtve ovog spektakularnog spomenika.

Kina je veličanstvena zemlja u kojoj pored Kineskog zida ima još bezbroj građevina, hramova i turističkih mesta koja treba videti. A iz ove legende, treba naučiti lekciju.

 

 

TEKST: KRISTINA MITROVIĆ

Kristina Mitrović studira novinarstvo i izabrala je baš ovu profesiju zato što zahteva kreativnost i znanje. Znanje je najveća moć koju niko ne može da vam oduzme i zato ona teži da zna što više o svemu. Od astrologije do politike, mene je zanima, a novinarstvo joj je omogucilo da ne mora da bira. San joj je da bude  fotoreporter i da putuje širom sveta u potrazi za zanimljivim kulturama i sikama.