Toksičan odnos u ljubavnoj vezi

Toksičan odnos u ljubavnoj vezi

Kada pomislimo na zdrav odnos u vezi, najlakša definicija je da sve funkcioniše. Međutim, toksičan odnos u  vezi nije tako lako definisati, ona je sve što zdrava nije. Iako u obe mogu da postoje svađe, ključna razlika je u tome kako se te svađe rešavaju i kako se osećamo posle. Zato nećemo tražiti univerzalnu definiciju toksične veze, već ćemo kroz znakove i primere da analiziramo.


EMOCIJE

Osnovna stvar jesu emocije. Nije dovoljno samo biti u vezi da bismo bili srećni, jer i za vreme veze je bitno da konstantno sami sa sobom proveravamo kako se osećamo. Toksičnost kreće od sitnica, koje su možda na početku slatke. Partner želi da provodite što više vremena zajedno, pita gde ste i sa kim, ljubomoriše.

 

POTREBA ZA KONTROLOM

Međutim, to može da dovede do velikih problema. Ukoliko je osobi konstantno potrebna vaša pažnja, nigde ne idete bez nje i morate svaki korak da prijavljujete, dovodi do kontrole. Osobe koje imaju potrebu za kontrolom, do nje dolaze kroz manipulaciju (emotivnu), gde sve to što rade pravdaju ljubavlju. Samim tim, ukoliko im nešto ne odgovara, ljute se na vas, prave dramu i očekuju da im sada posvetite još više pažnje.

 

POSLEDICE

Komunikacija i razumevanje u vezi nisu dobri. To ne ide iz ljubavi, već iz sebičnosti. Posledice toga su da ste se odvojili od prijatelja, a onda i nemate spoljašnje mišljenje. Što je zapravo i poenta, jer partner ima potrebu da vas izoluje. Kada se izdvojite od prijatelja, partner postaje vaš svet i svaki problem sada morate da rešite u toksičnoj sredini. Počinje nezdravo vezivanje i međuzavisnost, koja rezultira strahom od samoće.

 

UZROK

Uzrok ovoga je što partner smatra da zaslužuje vašu bezuslovnu ljubav. Bezuslovna ljubav u partnerskim odnosima ne može da postoji, jer postoje stvari (uslovi) koje kada se dese, toj vezi će doći kraj (nepoštovanje, nasilje, neverstvo, manipulacija…). Sve što uradi loše okriviće nekog drugog, ali krivicu nikad neće do kraja preuzeti, niti će se potruditi da vas razume. Ovde dolazimo do poznatog termina geslajting. Svaku reč izvrnu i na kraju svađe ste vi krivi.

 

MANJAK SAMOPOUZDANJA

Postoji još stvari koje čine toksičnu vezu, od konstantne kritike do nejednakosti moći u vezi, ali ishod je uglavnom isti – izgubimo sami sebe. Osim toga što smo izolovani od prijatelja i tuđeg mišljenja, polako zapostavljamo sebe. Postajemo nesigurni, naše samopouzdanje opada i prilagođavamo se njhovom životu.

 

KAKO PREPOZNATI I IZBEĆI?

Bitno je da smo sebi na prvom mestu. Ako imamo jaku sliku o tome ko smo mi, ne može tako lako da bude poljuljana niti da zavisi od drugih. Pored toga, uvek održavajte iskren odnos sa prijateljima ili porodicom, jer nekada oni mogu bolje da vide stvari nego neko ko je zaljubljen. Na kraju, ne ulazite u vezi samo zato da ne biste bili sami, jerto neće ništa rešiti. Kada niste u vezu ili završite toksičan odnos tada započinjete jedno putovanje velike samospoznaje koja će vas dovesti do zdrave veze.

 

TEKST:ALEKSANDRA POPVIĆ

Aleksandra Popović je završila Fakultet dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Njena interesovanja su različita i uvek voli da nauči nešto novo.