Migrena – kako joj prirodno stati na put?

Migrena – kako joj prirodno stati na put?

Smeta vam buka, svetlost, mirisi? Osećate pulsirajući bol u predelu glave, razdražljivi ste i neispavani? Da, vaš problem je migrena. Ne, ne postoji lek za sprečavanje tog bola. Naravno, postoje brojni lekovi na tržištu koji vam mogu ublažiti stepen bola. Međutim, može li joj se prirodno stati na put?


 

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

Ublažavanje bola lekovima je samo trenutno rešenje. Time lečite simptom, ali ne i uzrok. Brz život kakav svi vodimo danas, doprinosi pojavi stresa, te samim tim i pojavi bola. Jedino pravo rešenje je smanjiti količinu stresa u životu. Naravno, lakše je reći nego učiniti. Migrena utiče i na kvalitet života.

 

 

Međutim, uvek postoji nešto što možemo preduzeti, navike koje možemo promeniti. Nije lako promeniti svoje navike, ali već nakon prve promene, javiće se osećaj kvalitetnijeg života. To je ono čemu težimo, zar ne? Umesto lekova, probajte da utičete na sebe.

 

 

 

ODMOR I REKREACIJA

Paradoksalno, sportske aktivnosti preventivno deluju na pojavu migrene. Trčanje, šetnja, vožnja bicikla umaraju telo, ali odmaraju um, te samim tim deluju i na smanjenje stresa.

 

 

RUTINA

Redovni obroci, ravnomerna raspodela aktivnosti koje umaraju i odmaraju.

 

 

 

ISHRANA

Pokušajte da u svoj organizam unosite što više hrane bogate magnezijumom, vitaminom C, B2. Izbegajte čokoladu, alkohol, jake sireve, suhomesnate proizvode. Hidratacija je podjednako bitna.

 

 

KOFEIN

Kada ipak dođe do neprolaznog bola, probajte da ga umanjite šoljom jake kafe ili čaja. Kada je migrena u pitanju, kofein nam može biti prijatelj.

 

Zamračena prostorija, tišina i slobodno vreme za odmor jedan su od načina da prebrodite bol. Ipak, promena životnih navika poboljšaće vaš kvalitet života.

 

 

TEKST: MARIJA RADENKOVIĆ

Marija Radenković je završila Master akademske studije Socijalne pedagogije. Teži usavršavanju svojih znanja putem kritičkih istraživanja pedagoških i filozofskih pravaca. U slobodno vreme se bavi crtanjem i pisanjem teorijskih radova.