Motivacija − kako je pronaći?

Motivacija − kako je pronaći?

Jedno od prvih pitanja koje još kao deca naučimo, a zatim iznova i iznova ponavljamo jeste zašto. Kako odrastamo, više se ne pitamo zašto je sunce žuto, a nebo plavo, već nas interesuju druge stvari. Recimo, kakva motivacija se krije iza odluke da danas ne pojedemo ništa slatko ili da posvetimo još jedno veče važnom projektu umesto da se opustimo i gledamo omiljenu seriju. Problem nastaje kada shvatimo da je motivacija oslabila ili da nikada nismo ni uspeli da se motivišemo. Danas sa vama delimo praktične savete kako da izbegnete ovu situaciju i lako postanete i ostanete motivisani.


 

DEFINIŠITE CILJ

Bez muke nema nauke, a bez cilja nema motivacije. Ciljevi, kao što su želja za promenom koja je izazvana nezadovoljstvom sobom i trenutnom životnom situacijom, kao i potreba za izazovima, pokreću moćniju i dugotrajniju ekstrinzičnu motivaciju. Ipak, do uspeha može dovesti i kratkotrajnija intrinzična motivacija u vidu nagrade kao što je ocena ili novac.

 

 

 

NAPRAVITE LISTU ZADATAKA

Dolazak do željenog cilja može se porediti sa trčanjem maratona. Ako pritiskamo sebe da ga odjednom pređemo, skoro je neminovno da ćemo se uplašiti ili umoriti. To će na kraju dovesti do odustajanja. Psihološki je lakše da jedan veliki zadatak podelimo na manje. Onda, unapred isplaniramo koji manji zadatak ispunjavamo kog dana.

 

 

NE BUDITE STROGI PREMA SEBI

 Ako hoćeš da nasmeješ Boga, napravi planove, kaže ruski glumac Danila Kazlovski u filmu Bezdušni 2. Jasno je da nećemo završiti baš svaki dan sa štriklirom pored svakog isplaniranog zadatka. I to je u redu. Umesto da sebe krivimo što smo prešli pet, a ne deset stranica knjige, mnogo je svrsishodnije da se prilagodimo novonastaloj situaciji. Nije strašno ako padnemo, strašno je ako ne ustanemo.

 

 

 

TRAŽITE INSPIRACIJU SVUDA OKO SEBE

Podsećajte sebe na to koliko ste napredovali i koliko ste blizu cilja. Takođe, ne zaboravite da smo mahom svi samo obični ljudi. Ako su vaši prijatelji i poznanici mogli da pređu put koji vi sada prelazite, možete i vi da stignete do zadatog cilja, možda čak i objektivno brže i lakše od njih.

 

 

 

PUSTITE MUZIKU

Iskoristite terapeutsko dejstvo muzike tako što ćete odslušati dve pesme. Jedna neka bude opuštajuća i druga koja pokreće na dalju fizičku i mentalnu aktivnost.

 

 

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.