Vitamini koji utiču na kvalitet kože i kose

Vitamini koji utiču na kvalitet kože i kose

Kada govorimo o zdravoj kosi, negovanoj i lepoj koži, zdravlju naših noktiju, ali i zdravlju našeg tela, ne možemo a da ne pomenemo vitamine. Vitamini igraju veoma važnu i značajnu ulogu, pomažući našem telu i čineći ga zdravijim i otpornijim na razne prehlade i bolesti.


VITAMINI UTIČU NA RAST KOSE

Prva stvar koja je i te kako vidljiva i veoma značajna za svaku ženu, pa i muškarca, jeste kosa. Vitamini su veoma bitni za zdravlje naše kose. Oni, pored adekvatnih šampona i maski, pomažu da naša kosa bude zdravija i sjajnija. Takođe utiču na njen rast i sprečavaju opadanje, kidanje i lomljenje.

 

 

KOSA NAM NIJE DOBRA I PORED ODGOVARAJUĆIH ŠAMPONA?

Veliki broj nas je nekada bilo zbunjeno pitanjima zašto nam kosa nije onakva kakva želimo da bude i pored toga što koristimo odgovarajuće šampone i maske. Desi nam se da sretnemo neku svoju prijateljicu i ugledavši njenu kosu osetimo određenu dozu ljubomore, jer naša kosa nije sjajna poput njene. Takođe, veoma česta pojava je i opadanje kose, pa tako na četki često primetimo duplo više dlaka nego ranije. Sve to su situacije u kojima se možemo naći, ali koje takođe možemo i da izbegnemo.

 

 

 

TAJNA ZDRAVE KOSE LEŽI U UNOSU VITAMINA

Naime, baš kao što se tip kože ljudi razlikuje, tako je i svačija kosa drugačija. Međutim, postoje načini kako svoju kosu da učinimo zdravom i sprečimo navedene probleme. Tajna zdrave i blistave kose leži prvenstveno u pravilnoj ishrani koja podrazumeva unos vitamina.

 

 

 POMOĆ U BORBI PROTIV VIRUSA

Često zaboravljamo na vitamine, a nedovoljnim korišćenjem nam pada imunitet, postajemo slabiji, pojačava se nivo stresa, izloženiji smo virusima i bakterijama. Sve to se dešava, jer naše telo nema čime da se izbori, odnosno, bez vitamina nema šta da jača naš organizam.

 

 

VITAMINI POTREBNI ZA ZDRAVLJE KOSE

Vitamin B daje veliki doprinos u stvaranju crvenih krvnih zrnaca koji prenose kiseonik u vlasištu. Ovaj vitamin nalazi se u namirnicama kao što su: mleko, meso, riba, jaje, zeleno povrće, orašasti plodovi, mahunarke…

Vitamin A hrani našu kosu i pospešuje rast. Brojne namirnice su bogate ovim vitaminom, a neke od njih su: šljive, peršun, breskva, šargarepa, kajsija, kupus, prokelj, kao i žuto povrće poput dinje.

Vitamin C se nalazi u: krompiru, paprikama,višnjama, južnom voću i
citrusima.

Tu su i cink, selen, gvožđe,vitamin D , B7 i mnogi drugi vitamini.

 

 

 

ADEKVATNA ISHRANA ZA ZDRAVLJE KOŽE

Poznata je rečenica: Koža je naš najveći organ. Kako bi ona bila zdravija, sjajnija, bez ekcema, osipa i suvoće ili pak masnoće važno je koristiti adekvatnu hidratantnu kremu. Takođe, veoma je bitna ishrana i unos zdrave hrane bogate vitaminima A,C,E,D i K.

 

 

ODGOVARAJUĆA ŠMINKA I REDOVNO PRANJE LICA

Pored vitamina i zdrave ishrane potrebno je koristiti odgovarajuću šminku, po mogućstvu onu koja ne oštećuje našu kožu. Na primer, važno je koristiti odgovarajući puder za vruće letnje dane, jer je naše telo, pa tako i lice, osetljivije leti. Takođe, čiste jastučnice i redovno pranje lica pomoći će u održavanju lica zdravim. Veoma je važno imati što manji kontakt ruku i lica. To će dodatno pomoći našoj koži, jer su ruke pune bakterija koje se u dodiru sa licem uvlače u pore.

 

 

Ovo su neki od saveta kako poboljšati kvalitet kože i kose. Zdrava ishrana, vitamini, nega i čistoća su pola zdravlja. A kako kaže i narodna poslovica: Zdravlje na usta ulazi.

 

 

TEKST: EMILIJA STOJMENOVIĆ

Emilija Stojmenović je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu, a rodom je iz Vranja. U slobodno vreme voli da čita knjige, piše pesme i obožava prirodu.