Pet sjajnih knjiga za odmor

Pet sjajnih knjiga za odmor

Ukoliko planirate da otputujete na odmor, preporučujemo da se ugledate na Vilhelma Grosa i ponesete sa sobom bar 30 knjiga. U suprotnom, moraćete sebi da ulovite nešto za jelo. Za početak, preporučujemo vam pet sjajnih knjiga za odmor koje biste mogli poneti.


 

 

KAKO SU KNJIGE SPASILE VILHELMA GROSA?

Kažu da je neki Vilhelm Gros sedamdesetih godina krenuo na put oko sveta iz Ciriha. Sa sobom je poneo 30 knjiga. Avion kojim je leteo za Ameriku, srušio se u Atlantik. Vilhelm je jedini preživeo pad, ostavši nasukan na pustom ostrvu. Iz olupine aviona uspeo je da izvuče i svoj kofer. Prepušten divljini ostrva,  uplašen, sklonio se u usek u steni iz koga nije smeo da izađe. Otvorio je knjigu sa vrha kofera i počeo da čita.

 

 

Čitajući uspeo je da odluta i zaboravi da se nalazi na pustom ostrvu. Smenjavile su se knjige u njegovim rukama, smenjivali su se i dani, a on nije prestajao da čita. Vilhelm se nije pomerao sa svog mesta i nije prestao da čita, osim u kratkim trenucima sna. Nije osećao glad ni strah. Osamnaestog dana posada američke mornarice iskrcala se na ostrvo i zatekla ga sa knjigom u rukama. Bez knjiga, Vilhelm bi bio prepušten strahu i sopstvenim mislima, a očaj bi ga savladao.

 

 

KRALJ SENKI − HAVIJER SERKAS

Među nekoliko knjiga za odmor, ova se prva našla na našoj listi. Poručnik Manuel Mena poginuo je u jednoj od odlučujućih bitaka Španskog građanskog rata. Decenijama kasnije, pisac Havijer Serkas, zajedno sa filmskim rediteljem Davidom Truebom kreće u potragu za činjenicama o životu i smrti Manuela Mene, otkrivajući istinu o porodičnoj istoriji, Španskom građanskom ratu i modernom španskom društvu.

 

 

 

TAJNA IZA ZABRANJENIH VRATA

 U pitanju je knjiga Staklena devica, spisateljice Ketrin Kukson. Anabela Lagranž jedino je dete vlasnika fabrike stakla. Na svoj deseti rođendan Anabela iz radoznalosti otvara zabranjena vrata koja vode u privatne odaje njenog oca i prisistvuju nečemu čemu ne bi smela, što pokreće otkrivanje dugo čuvane tajne. Kada bude napunila 18 godina, saznaće istinu o svom poreklu i ceo njen svet će se srušiti.

 

 

 

DIOROVA TAJNA − NATAŠA LESTER

Konzervatorka tekstila Kat Žurdan u praznoj kući svoje bake pronalazi tajni plakar pun neprocenjivih Diorovih haljina. Pokušavajući da odgovori na pitanje o tome kako su se tu našle, Kat počinje da sumnja u sve što je mislila da zna o svojoj voljenoj baki.

 

 

 

PRIZNANJA POSLE SMRTI

Još jedna sjajna knjiga je Veriti, spisateljice Kolin Huver. Neafirmisani pisac, Louren Ešli, prihvata ponudu da dovrši rukopise autorke bestselera Veriti, teško povređene u saobraćajnoj nesreći. Preturajući po Veritinim papirima, Louren otkriva njenu autobiografiju u kojoj se nalaze jeziva priznanja koja je Veriti nameravala da odnese sa sobom u grob.

 

 

 

PRIČA O VEŠTICI IZ 19. VEKA

Poigravajući se slovenskom mitologijom i istorijskim činjenicama, Periš pripoveda o položaju žena, majčinstvu i nepravdi. Koristeći nelinearno pripovedanje, pisac donosi priču o životu navodne veštice Gile iz 19. veka, koja zbog svojih uverenja i drugačijeg izgleda doživljava progon od društva i sveštenstva. O ovome pročitajte u knjizi Želimira Periša, Mladenka Kostonoga.

 

 

TEKST: NIKOLA JEREMIJAŠ

Nikola Jeremijaš ima 25 godina i završio je Ekonomsko-trgovinsku školu u Vranju, a trenutno se nalazi na studijama prava na Pravnom fakultetu u Nišu. Završio je školu multiplatformskog novinarstva u organizaciji Tomson Fondacije i Logistike, kao i onlajn kurs Saveta Evrope o zaštiti i sigurnosti novinara.

 

 

Od 2021. godine, radio je kao novinar na lokalnom novinskom portalu Niški Press. Objavljivao je članke u zborniku studentskih radova, Politeuma, kao i u časopisuPressing. Pored toga, piše i objavljuje kratke priče i pesme.