Kolin Falkoner − svestranost umetnika

Kolin Falkoner − svestranost umetnika

Da biste postali profesionalni pisac potrebno je mnogo rada i strpljenja. Strpljivost i sistematičnost. Jedan od njih koji je svojim marljivim radom potvrdio da se dobar pisac ne postaje preko noći je i Kolin Falkoner.


 

 

FUDBAL KAO PRVA LJUBAV

Rođen je u Londonu 1953. godine kao Kolin Bouls. Na početku svoje karijere radio je kao taksista i gitarista u Australiji, gde se preselio sa svojih nepunih 20 godina. Prvobitni plan Kolina Falkonera je bio da se bavi fudbalom i upravo je to razlog zbog kojeg se i preselio u Australiju.

 

 

U Sidneju 1984. godine započinje svoju karijeru pisca, gde u početku svoju ljubav prema pisanju usmerava na pisanje tekstova za lokalne novine, radio i TV emisije. Radio je kao slobodni novinar za razne časopise i pisao scenario za radio i televiziju. Pisac romana sa punim radnim vremenom postao je 1990. godine.

 

 

 

FALKONER, A NE BOULS

S obzirom da je prve knjige satirične proze, nefikcijske knjige o jeziku, televizijski i radio-scenario, kao i mnoge časopisne članke i kolumne objavljivao kao Kolin Bouls, njegov izdavač je izneo predlog da piše pod drugim imenom kako kasnije ne bi došlo do zabune. Tako je uzeo prezime Falkoner koje je jedno od prezimena njegove supruge.

 

 

NAJPOZNATIJA DELA KOLINA FALKONERA

Kako su godine prolazile Kolin Falkoner je postao najpoznatiji po epskoj istorijskoj fikciji. Njegova poznata knjiga je Harem, priča o Sulejmanu Veličanstvenom. Prodata je u više od 150.000 primeraka u Nemačkoj. Aztec, knjiga o španskom konkvistadoru, Ernanu Kortesu, nalazi se na listi najprodavanijih knjiga u Meksiku. Među ostalim romanima su Put svile, Kleopatra – Kad smo bili bogovi, Sigmata, Kolos i Gospodar Atlasa.

 

 

Kolin je takođe napisao i tri srednjovekovna istorijska romana, uključujući Izabela, hrabro srce Francuske. Nju je objavio Lejk Junion u Sjedinjenim Američkim Državama. Knjige su prevedene na 24 jezika od kojih su najprodavanije Put svile, Harem i Aztec.

 

 

 

SVESTRANOST

Roman Put svile je zasnovan na istinitim detaljima. Kako je u jednom intervjuu istakao da voli da putuje, Put svile je najveće putovanje koje osoba može da ima. Događaji u knjizi dočaravaju veliku romansu i avanturu. Povezao je u jednom romanu različite delove sveta. Njegovo poslednje epsko izdanje je Lord of the Atlas.

 

 

 

Ono po čemu se Kolin takođe ističe jeste da je napisao i krimi seriju, u kojoj se pojavljuje Čarli Džordž, detektiv u odredu za ubistva u severnom Londonu.

 

 

TEKST: BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

 

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.