Uticaj aktivnog uglja na lepotu i zdravlje

Uticaj aktivnog uglja na lepotu i zdravlje

Iako je prva asocijacija na lekovita dejstva aktivnog uglja da leči tegobe digestivnog trakta, ovaj lekoviti sastojak podjednako delotvorno utiče na lepotu i zdravlje našeg spoljašnjeg bića. Pored problema sa varenjem, nadimanjem i ostalih stomačnih tegoba, aktivni ugalj krije brojna lekovita dejstva u svom sastavu.


 

ŠTA JE AKTIVNI UGALJ?

 

Aktivni ugalj je supstanca koja nastaje sagorevanjem različitih materija poput uglja, drveta, kokosa, kore bambusa i još nekih organskih materija. Njihovim zagrevanjem formira se supstanca koja usled nedostatka kiseonika dobija potpuno novu hemijsku strukturu koja se naziva aktivni ugalj. Rezultat sagorevanja je supstanca koja danas ima široku primenu u medicini i svakodnevnoj upotrebi, a razlog tome upravo leži u njenoj moći da za sebe vezuje štetne materije i na taj način detoksikuje, čisti i oporavlja ljudski organizam.

 

 

ŠIROKA PRIMENA

 

Aktivni ugalj ima široku primenu i pozitivan učinak na lepotu i zdravlje našeg bića, pa je česta pojava da se upravo ovaj lekoviti sastojak nalazi u brojnim kozmetičkim preparatima danas. Predstavlja sjajno sredstvo za detoksikaciju organizma i pozitivno deluje na naše zdravlje i izgled kose, zuba, kože, a danas ima višestruku korist i primenu.

 

 

UTICAJ AKTIVNOG UGLJA NA KOŽU

 

Rešava probleme sa kožom, uključujući svrab i crvenilo kože, a ova delotvorna supstanca umanjuje probleme kože i sprečava njeno perutanje. Pozitivno deluje na čišćenje lica sklonog aknama i bubuljicama, a u nastavku vam nudimo recept za masku koju možete napraviti i sami:

 

½ kašike vode
½ kašike zelene gline
dve tablete aktivnog uglja

 

Pomešati sve sastojke, napraviti smesu i ostaviti da deluju na koži oko 15 do 20 minuta. Nakon toga, isprati lice toplom vodom. Postupak ponavljati jednom dnevno.

 

 

UTICAJ AKTIVNOG UGLJA NA ZUBE

 

Iako na tržištu postoje brojna sredstva za izbeljivanje zuba, većina takvih preparata na dugoročnom nivou ima negativno dejstvo na zubnu gleđ i kvalitet zuba. U moru kozmetičkih preparata koji bi trebalo da doprinose dentalnom zdravlju i lepoti, pravo je blago odabrati onaj najmanje štetan koji ćemo birati da uvrstimo u svakodnevnu upotrebu. U nastavku vam predstavljamo recept za laku upotrebu aktivnog uglja koji će doprineti boljoj higijeni i belini svačijeg osmeha;

 

dve do tri tablete aktivnog uglja
malo vode

 

Pomešati sastojke i napraviti pastu kojom ćete oprati zube, nakon čega treba isprati isprati zube mlakom vodom.

 

 

UTICAJ AKTIVNOG UGLJA NA KOSU

 

Otklanja toksine iz kose, doprinosi većem volumenu, pospešuje njen rast i doprinosi boljem kvalitetu kose. Nakon kontinuirane upotrebe, održava vlažnost dlake, čineći kosu sjajnom i mekanom. Poznate su različite tehnike njegove upotrebe u nezi kose, a u nastavku vam predstavljamo jednostavan recept;

 

kašika aktivnog uglja
dve kašike kokosovog ulja

 

Sve sastojke sjediniti, napraviti pastu i nekoliko minuta masirati koren dlake. Nakon toga, pustiti masku da odstoji na kosi još nekoliko minuta. Pažljivo isprati kosu šamponom. Ova maska bi trebalo da doprinosi rastu kose i treba je primenjivati jednom do dva puta nedeljno.

 

 

GDE GA MOŽEMO PRONAĆI?

 

Nije retkost da i u savremenom dobu sve učestalije pribegavamo prirodnim lekovima i sredstvima koje će doprineti našem telesnom zdravlju. Ipak se veruje da je osnovni razlog pozitivnog uticaja aktivnog uglja njegova prirodna struktura, a ovo korisno sredstvo može se pronaći u svakoj apoteci.

 

 

SAVET

 

Njegova dragocenost ogleda se u mogućnosti da u sebi zadrži toksine i ostale štetne materije iz našeg tela, pročišćavajući ga i čineći ga zdravijim i lepšim. Iako je primena aktivnog uglja učinkovita i u najvećoj meri bez štetnih uticaja po naše zdravlje, trebalo bi da povedemo računa prilikom njegove upotrebe i ukoliko je potrebno, obratimo se svom lekaru ili farmaceutu za sva pitanja i nedoumice u vezi sa njegovom primenom.

 

 

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.