Najlepše bajke na svetu

Najlepše bajke na svetu

Mnogi su tonuli u san slušajući roditelje kako im čitaju bajke što im je obeležilo detinjstvo. Mada, ne uživaju samo najmlađi u ovim pričama gde je glavni motiv ljubav, gde su glavni likovi pozitivci, a zlo uvek bude pobeđeno. Dokaz koliko su bajke obožavane među svim generacijama jeste i njihova ekranizacija, prevodi na sve jezike sveta, dramatizacija, prerađivanje u opere i balete, kako bi se svima omogućilo da uživaju u svojim najdražim pričama.


 

KRALJ DEČJIH PRIČA

 

Jedan od najvećih pisaca bajki jeste Hans Kristijan Anderson, poznat i kao kralj dečjih priča. Mala sirena jeste jedna od njegovih najpoznatijih bajki, a svakako i jedna od najdražih mnogima. Upravo zbog nje su mnogi mališani smatrali da sirene zaista postoje. Ružno Pače koje je bilo drugačije od ostalih u svom jatu, na kraju uzleće s labudovima. Predstavlja još jednu  u nizu njegovih neverovatnih priča.

 

 

BRAĆA GRIM I ŠARL PERO

 

Nezaobilazni kada su u pitanju najlepše bajke sveta jesu braća Grim, Jakob i Vilhem Grim. Jedna od njihovih najpoznatijih bajki jeste Snežana i sedam patuljaka. Pored nje imamo i Zlatokosu, neverovatno duge kose, Pepeljugu koja se vraća pre ponoći s bala i gubi svoju cipelicu. Trnovu Ružicu koja tone u stogodišnji san. Šarl Pero jeste još jedan maestralni stvaralac. Crevenkapa i Mačak u čizmama su njegove najpoznatije bajke. Međutim, Crvenkapa postoji i u verziji koju su napisali braća Grim.

 

 

ŠTA JE ZAJEDNIČKO BAJKAMA?

 

Zajedničko svim bajkama jeste da dobro uvek na kraju pobeđuje. Pred svakim glavnim junakom stoji neki izazov ili zadatak s kojim je potrebno da se izbori. Na tom putu se suočava s mnogim iskušenjima, a čitaoci se identifikuju s njim.

 

 

NEMA DETINJSTVA  BEZ BAJKE

 

Gotovo je nemoguće odvojiti samo nekoliko bajki koje bi činile listu najlepših na svetu. Svi junaci su sa nama prolazili kroz proces odrastanja, stvaranja moralnih vrednosti i suočavanja sa strahovima. Svi smo navijali da pozitivni likovi na kraju pobede, a isto tako osuđivali smo negativne, stvarajući osećaj za pravdu. Sve priče koje smo čitali podsećaju na to doba, zbog toga se može reći da sve one predstavljaju najlepše bajke, jer nema lepšeg osećaja nego povratka u detinjstvo.

 

 

 

TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.