Majstor i Margarita − klasik za sva vremena

Majstor i Margarita − klasik za sva vremena

Mihail Bulgakov je bio ruski pisac koji je ostavio trag u književnosti svojim romanom Majstor i Margarita. Ovaj vanvremenski klasik predstavlja spoj fantastike i tadašnje ruske stvarnosti. Inspirisan sopstvenim životom i situacijama koje su ga zadesile, Bulgakov piše roman prožet fantastičnim, religioznim i filozofskim elementima i kroz njega provlači večito aktuelne teme i pitanja o ljubavi, veri, žrtvi, životu i smrti.


 

KRITIKA DRUŠTVA

Pisac se u romanu bavi problemima tadašnjeg društva, opisuje ih kroz priču dajući im neki novi oblik. Sam tekst je u neku ruku bio kritika Staljinove diktature i celokupnog stanja u tadašnjoj državi. Međutim, kako je tada postojala stroga cenzura, roman je objavljen tek tridesetak godina nakon Bulgakovljeve smrti. Kritika cenzure u sovjetskoj Moskvi tog doba ima veoma snažne prikaze u romanu. Oni pokazuju kako su tada, kao i u svim vremenima, politički podobni umetnici imali visoke položaje. Pored kritikovanja vlasti, Bulgakov ukazuje na to da iako se režimi menjaju, čovekova svest ostaje nepromenjena. Bez obzira na to u kom režimu živi, čovek uvek želi materijalnu dobit.

 

 

MOTIV ĐAVOLA

Iako su naslovni likovi Majstor i Margarita, lik oko koga se u velikoj meri okreće radnja jeste Voland. Bulgakov prikazuje sveprisutnost zla i stalnu opasnost po običnog čoveka u vidu padanja u iskušenje. Kroz lik Volanda, pisac karikira tadašnje građane Moskve, koji su često puni zlobe i pakosti. Njegov lik, primarno uveden kao đavolji, kroz tok radnje otkriva i svoje pozitivne i ljudske osobine, koje su vrlo često čovečnije od osobina samih stanovnika grada.

 

 

KLASIK ZA SVA VREMENA

 

Ne postoji bolji način da roman bude originalan od toga da pisac koristi svoj život kao inspiraciju i sebe unese u roman kroz određeni lik. Ono što izdvaja ovaj roman od ostalih klasika jeste korišćenje fantastike i nemogućnost određivanja glavnog lika. Večita aktuelnost tema koje se prožimaju kroz priču jeste ono što omogućava ovom romanu da bude klasik za sva vremena.

 

 

 

TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.