Kako se koriste maske za lice?

Kako se koriste maske za lice?

Neretko, okruženi stresom, zbog turbulentnog života i raznih aktivnosti, svima nama prija da se na kraju dana opustimo u nekoj relaksirajućoj atmosferi, okruženi svećama i maskom na licu. Koji su to benefiti koje maske sadrže u sebi, saznajte u nastavku teksta.

 


ŠTA SU MASKE ZA LICE?

Maske za lice su vrste kozmetičkih preparata koje zadržavaju vlagu ili određeni sastojak u koži koji pomaže da se koža hidrira, vlaži, osuši ili eksfolira u zavisnosti od sastojaka i svrhe.

 

 

 

PRIPREMA KOŽE I UPOTREBA

Pre nanošenja maske bitno je proveriti da li je maska dermatološki testirana i da li sadrži neki sastojak koji ne odgovara vašoj koži. Drugi korak podrazumeva da se lice temeljno očisti od šminke ili drugih prljavština na koži. Zatim bi koži dobro došao piling koji će sa kože ukloniti mrtve ćelije. Kao poslednji korak najbolje bi bilo napariti lice nad sudom punim prokuvane vode ili čaja, kako bi se otvorile pore. Kada je koža adekvatno pripremljena, maska se može naneti četkom ili špatulom. Maske je najbolje upotrebljavati jednom do dva puta nedeljno, kako bi pravilno negovali kožu.

 

 

 

VRSTE MASKI

U zavisnosti od toga kakvu vrstu nege želimo da priredimo našoj koži, postoje: maske na bazi kreme, od gline, gel maske, maske za piling i takozvane sheet maske.

 

 

 

RECEPTI

Pored kupljenih maski koje možemo nabaviti u obližnjoj apoteci ili drogerijskoj radnji, postoje i one koje sami možemo napraviti od kućnih proizvoda.

Maska za hidrataciju. Za ovu masku potrebni su vam: jedno žumance, dve kašičice kokosovog ulja, jedna kašičica maslinovog ulja i kašičica meda.

Maska protiv akni i bubuljica (spas svakoj tinejdžeki). Napravićete je tako što ćete tri kašike kurkume pomešati sa dve kašičice limunovog soka.

Ponekad je dovoljno staviti samo jedno belance na lice. Belance je puno kalcijuma, fosfora, magnezijuma i selena i naša koža će poprimiti potpuno drugačiji sjaj.

 

 

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.