Aloe vera i nega kose i kože

Aloe vera i nega kose i kože

Aloe vera je biljka koja ima velika lekovita dejstva, zbog čega je i nazivaju kraljicom lekovitih biljaka. Pored toga što se koristi u medicinske svrhe, ova biljka, zbog svog predivnog izgleda, često krasi mnoga domaćinstva.


 

IZGLED I NAMENA

 

Aloe vera, iako izgledom podseća na kaktus, predstvalja vrstu pustinjskog ljiljana. Uglavnom ima kratko stablo iz koga rastu listovi puni gustog gela. Ono što je važno napomenuti, jeste to da, iako postoji preko 300 vrsta aloe, samo pet njih je lekovito. Aloe vera se koristi za lečenje najlakših do onih najtežih bolesti, poput kancera, astme, dijabetesa, bronhitisa.

 

NEGA KOSE

 

Pored korišćenja za lečenje raznih bolesti, aloe vera se koristi i za negu kose. Znamo koliko je u današnje vreme nega kose važna, ali ujedno i veoma zahtevna. Zbog toga, najbolje je koristiti preparate koji u sebi sadrže ovu lekovitu biljku.

 

Ono što je najbolje kod ove biljke jeste to što podstiče rast kose, sprečava nagomilavanje ulja ne temenu koje uzrokuje pojavu masne kose i peruti. Aloe vera smanjuje višak sebuma, odnoso uklanja sve nečistoće i pospešuje brži rast kose. Takođe, još jedna prednost aloe jeste u tome što veoma efikasno rešava problem iritirane i upaljene kože glave i smanjuje svrab.

 

NEGA KOŽE

 

Sigurno ste čuli da je ova kraljica među lekovitim biljkama odlična i za hidrataciju kože; zbog toga ju je, kako kažu činjenice i sama kraljica Drevnog Egipta, Kleopatra, koristila za negu kože.Pored hidratacije, aloe vera je dobra i za zarastanje i obnovu kože, jer ima antioksidativno, protivupalno i antiseptičko dejstvo; zbog čega se često koristi za lečenje rana i opekotina. Takođe, dobra je i za lečenje ekcema, akni, kao i fleka na koži.

 

 

KOGA PITATI ZA KORIŠĆENJE?

 

Zbog svih svojih prednosti, preporuku za korišćenje ove biljke možete dobiti od dermatologa, pa sve do endokrinologa i onkologa.

 

 

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.