Kako prepoznati laganje?

Kako prepoznati laganje?

Kako bismo lakše prepoznali laganje, najpre ćemo definisati sam pojam laganja. Laganje je poput vezivnog tkiva koje sačinjava jedno društvo. Svi mi ponekad lažemo iz različitih razloga, a najdominantnije su takozvane bele laži. Bele laži su laži koje nikome neće nauditi, dakle, nije obmana u pitanju, nego čisti izgovori kako bi se opravdali i zaštitili svoj ego. Laž dobiva na težini kada nas prevari osoba koja nam je draga. U takvim situacijama laž ima funkciju zaštite. Laganje je uvek na svesnom nivou, dakle, mi upravljamo svojim ponašanjem i svojim rečima. Osobe koje nas često lažu se svesno i planirano služe obmanama i plasiranjem laži kako bi zadržali odnos bez ikakvih posledica.

 


 

DRŽANJE TELA

Laganje možemo prepoznati na osnovu držanja tela ili promene stava osobe. Uglavnom kada se osoba nalazi pod stresom, telo joj se ukoči i uspravi. Iako ona pokušava da sakrije da nešto krije, na osnovu držanja tela možemo shvatiti da nešto nije u redu. Osobe koje lažu često se prilikom razgovora vrpolje i glas im se promeni.

 

 

 

SAMODODIRIVANJE

Laganje možemo prepoznati i kada se osoba nesvesno dodiruje po telu. Često takve osobe prilikom razgovora dodiruju uši, oči, kosu, češkaju se po bradi, grickaju usnu i delimično pokrivaju usta rukom. Svi ovi faktori pokazuju da osoba nešto pokušava da sakrije.

 

 

 

GESTOVI RUKAMA

Ovaj znak ukazuje da usled laganja osoba će pokušati da ograniči pokrete ruku dok govori stavljajući ih u džepovima ili držati uz telo. Takođe, pokazatelj laganja može biti i preterana gestikulacija ruku ako osoba to inače ne radi.

 

 

 

IZBEGAVANJE ODGOVORA

Ljudi koji lažu često će izbeći poglede i praviće se da nešto rade. Takođe, prilikom razgovora pokušaće da izbegnu odgovor, dajući veliki broj apsurdnih informacija ili čak promene temu. Promenom teme pokušavaju da skrenu pažnju od laži.

 

 

KONTAKT OČIMA

Još od davnina je poznato da ukoliko neko izbegava da nas pogleda u oči dok razgovaramo, onda nas zasigurno laže. Međutim, u današnje vreme su svi svesni toga, pa će osoba koja pokušava da prikrije laganje namerno gledati sagovornika pravo u oči. Zanimljiva je činjenica da osobe koje lažu mnogo više trepću nego inače, a to se dešava usled stresa.

 

 

 

OSMEH

Pošto je osmeh najteže odglumiti, osoba koja pokušava da se odsmeje dok razgovara sa nekim, ukazuje na laži. Lažan osmeh je lako prepoznati, samo je potrebno dobro obratiti pažnju na pokrete lica.

 

 

 

KORIŠĆENJE DOPUNSKIH REČI I MUCANJE

Osoba koja laže često će praviti pauze u razgovoru kako bi razmotrio reči koje treba da izgovori. Upravo takve osobe služe se takozvanim poštapalicama ili uzrečicama. Mucanje takođe ukazuje na laži, jer je osoba uznemirena i oseća nelagodu u razgovoru pa često zastaje tokom komunikacije.

 

 

Laganje je izuzetno zahtevno. Mora se istovremeno voditi računa o istini koja se skriva i o laži koja se prikazuje. Kod samog procesa laganja, um vodi dve paralelne priče. Kao rezultat laganja, osoba koristi jednostavnije rečenice i teško se nosi sa nekim trećim zadacima. Samim tim, nikada ne treba da se oslanjamo samo na jedan znak, već treba dobro da obratimo pažnju na sve prethodno navedene faktore laganja, jer upravo na taj način možemo najpreciznije odrediti da li osoba laže. Zato treba da budemo iskreni prema sebi kako ne bi bili lažni prema drugima.

 

 

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav.