Emir Kusturica − svet filma i muzike

Emir Kusturica − svet filma i muzike

Emir Kusturica je jugoslovenski filmski režiser, glumac i muzičar rođen 1954. godine u Sarajevu. Oduvek je pokazivao interesovanje za razne vrste umetnosti. Danas, Kusturica je poznat ne samo u predelima bivše Jugoslavije, već  i svuda po svetu možemo čuti njegovo ime kada govorimo o filmskoj industriji.


 

 

KLIMAVI POČECI

Njegova karijera je krenula glumačkim putem. Poznanstvo Emirovog oca Murata, koji je po profesiji bio novinar, sa bosanskim režiserom Krvavcem dovelo je Emira do toga da 1972. godine dobije ulogu u filmu Valter brani Sarajevo. Osnovnu i srednju školu je završio u Sarajevu, a diplomirao je na Filmskoj Akademiji u Pragu. Nakon diplomiranja, objavio je svoj prvi film koji je nazvan Nevjeste dolaze. Međutim, film je, nakon mnogih kritika povodom eksplicitnih tema, uklonjen. Posle ovog pada, kao kod mnogih umetnika, njegova karijera počinje da raste. Zaposlio se na televiziji Sarajevo i snimao je kratke filmove za teritoriju Jugoslavije.

 

 

 

PRVI I NAJVEĆI USPESI

Veliku inspiraciju su mu predstavljali već napisani romani, pripovetke, priče. Čitajući, dobio je želju da ideju tih napisanih dela širi i prikaže na filmskom platnu. Tako je priču Ive Andrića Bife Titanik režirao i prikazao, što je oduševilo publiku širom Jugoslavije. Njegovi filmovi su počeli dobijati veliku pažnju. Uspesi su se nizali i tako je Kusturica osvajao mnoge nagrade na poznatim filmskim festivalima.

 

 

 

Njegovi filmovi Dom za vešanje, Otac na službenom putu i Podzemlje su dobili nagradu Zlatna palma u Kanu, na jednom od najprestižnijih festivala. Film Arizona Dream je dobio Srebrnog medveda u Berlinu. Film Crna mačka, beli mačor dobio je Srebrnog lava u Veneciji. Na ovaj način, Kusturica i njegova dela su postala poznata svuda po svetu i počeo je da predstavlja obeležje država bivše Jugoslavije. Stvorio je veliki uticaj  i tako je svuda predstavljana naša kultura.

 

 

 

FILM, MUZIKA, ARHITEKTURA

Što se tiče muzike, svirao je bas-gitaru u grupi nazvanoj Zabranjeno pušenje. Kako se Jugoslavija raspadala, tako je krenuo i raspad grupe. Ovo je takođe važna stavka u Emirovoj karijeri jer su komponovali muziku za mnoge njegove filmove. Emir Kusturica je za potrebe filma Život je čudo izgradio Drvengrad koji se nalazi na Mećavniku u Mokroj Gori. Ovo etno-selo je brzo postalo centar umetnosti i kulture i ovde se održava Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Kusturica je zbog ovoga dobio i evropsku nagradu za arhitekturu.

 

 

On je 2012. godine otvorio i Andrićgrad u Višegradu u čast našem nobelovcu Ivi Andriću. Danas ova dva etno-sela su veoma važne turističke atrakcije na našim prostorima, a u Drvengradu se nalazi i bioskop u kome se svakodnevno puštaju njegovi filmovi.

 

 

 

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.