Kako da pronađemo svoje pleme?

Kako da pronađemo svoje pleme?

Hajdemo da na trenutak isključimo svoje ekrane. Obratimo pažnju koliko vremena provodimo na telefonu, a koliko radeći na sebi. Oslobodimo se tehnologije koja nas je zaposela. Hajdemo da se posvetimo sebi i ljudima koji nas okružuju. Možda je to put koji nam pomaže da pronađemo svoje pleme kome zapravo pripadamo.

 


PRONAĐITE SEBE

Težeći ka egzistenciji i ostvarivanju svojih ambicija često gubimo sebe. Pronaći sebe je prva prepreka koju treba da savladamo na putu do svog plemena. A to ćemo postići tako što ćemo raditi na svim našim slabostima i pretvoriti ih u mogućnosti.

 

 

 

GDE MOŽETE PRONAĆI SEBE?

Pronaći ćete sebe u svim stvarima koje vas ispunjavaju, u svim osobama koje vas poštuju i u svim situacijama kada kažete NE jer vam nešto ne prija. Možete pronaći sebe u kockici čokolade koja vam pričinjava zadovoljstvo, u svakom redu teksta vaše omiljene knjige. Počnite da radite posao koji volite… Kada pronađete sebe, shvatićete i kom plemenu pripadate, šta treba da tražite od ljudi, a šta u međuljudskim odnosima možete da ponudite.

 

 

 

ISKUŠENJA I PRAVI PUT

Do tada, bićemo okruženi različitim plemenima, koje slobodno možemo nazvati i iskušenjima. Svako od njih naučiće nas nečemu. Da pronađemo prave prijatelje, da vrednost pronalazimo u pravim stvarima ili da prepoznamo manipulaciju… Sve što ste ikada pogrešili, naplatićete jednom važnom životnom lekcijom koja vam otvara putanju do plemena koje tražite. Na ovom putu ljudi su skloni padovima, depresiji, osećaju da nigde ne pripadaju i da su možda manje vredni od drugih. Tu opet lako možemo izgubiti sebe.

 

 

 

PORODICA I PRIJATELJI

Zapravo pleme kome sigurno pripadate je vaša porodica. Iako mnogima, pogotovo tinejdžerima, porodica deluje kao vojska koja se bori protiv njihovih stavova i postupaka, kroz odrastanje, kada prođemo sve što su i naši bližnji prošli, konačno ćemo početi da se osećamo kao član plemena kome pripadamo. Šta nam je još potrebno ako već znamo da tako blizu imamo pleme koje će uvek biti uz nas? Šta još treba da tražimo? Možda par pravih prijatelja. Koji su pravi, naučiće nas baš ona pomenuta plemena koja će nas iskušavati.

 

 

 

PROBLEM NE MORA LEŽATI U VAMA

Svaki put kada se osetite kao da nigde ne pripadate, setite se da se možda ne nalazite na pravom mestu. Setite se toga da možda ne pripadate pravom plemenu i da problem ne leži uvek u vama, već je vrlo često u vašem okruženju. Napišite na papir šta su pozitivne, a šta negativne strane vašeg okruženja i biće vam jasno da li treba da ostanete ili da potražite put do novog plemena.

 

 

TEKST: IVANA JOSIPOVIĆ

Ivana Josipović studira Psihologiju na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu. Radi kao vaspitač u predškolskoj ustanovi. U slobodno vreme voli da čita psihološke tekstove, da šeta u prirodi ili da trenira.