Fatamorgana u nauci i književnosti

Fatamorgana u nauci i književnosti

Pojam fatamorgane nas najčešće asocira na pustinju, egzotične oaze ili zemlje na dalekom istoku. Međutim, fatamorgana jeste optička pojava koju je moguće videti u svim krajevima sveta.


NEVEROVATNO I NESVAKIDAŠNJE

Predstavlja optičku iluziju koju stvara sama priroda zbog promena u atmosferi i temperaturi koje su nastale u trenutku posmatranja. Predstavlja miraže koji se dele na donji i gornji. Sama etimologija reči miraž potiče iz latinskog jezika i označava nešto neverovatno i nesvakidašnje. Može takođe da se odnosi i na ime sestre kralja Artura, Morgane le Fej.

 

 

U svakidašnjem govoru označava osobu čije su osobine često prividne ili situaciju čije je rešenje iluzivno. Danas je pojam koji je rasprostranjen u književnosti. Zbog svoje karakteristične pojave, najčešće se sreće u žanrovima poput trilera ili naučne fantastike.

 

 

FIZIKA FATAMORGANE

Kada dođe do inverzije temperature, na horizontu će se javiti obrnut lik objekta koji je od nas udaljen. Gornji i donji miraži postoje u zavisnosti od mesta na kome se optička iluzija pojavi u odnosu na njen pravi objekat. Pojava fatamorgane u vidu bare na auto-putu je primer donjeg miraža iz razloga što je, tokom leta kada se takav vid fatamorgane često javlja, temperatura puta mnogo veća nego u jesenjim i zimskim periodima, a indeks prelamanja površinskog vazduha je niži u odnosu na vazduh u okolini.

 

 

Zbog te razlike u indeksu prelamanja će doći do refleksije i do optičke iluzije bare na auto-putu koja zapravo predstavlja odraz neba. Iako nas fatamorgane asociraju na leto i vrućinu, poznato je da je Aljaska jedna od najpogodnijih zemalja za posmatranje fatamorgana. Postoji i društvo koje se bavi beleženjem fatamorgana i objavljivanjem u posebnim časopisima.

 

 

 

LEGENDA ILI NE?

Veruje se da su pojedina geografska otkrića nastala upravo zbog fatamorgana. Kako pojedini istoričari smatraju, Vikinzi su doplovili do obala Amerike zato što su njen odraz videli na nebu, što je primer gornjeg miraža. Mnoge pojave neidentifikovanih letećih objekata se takođe pripisuju fatamorganama. Drevni Egipćani su verovali da je fatamorgana zabeležena slika nečega što na ovom svetu više ne postoji.

 

 

Jedna legenda koja seže duboko u mitologiju i govori da je ljubavnica ove pojave bila mitsko biće zvano Fata Morgana koje je živelo na morskom dnu i zastrašivalo mornare sablasnim i nesvakidašnjim pojavama. Legenda bi objasnila zašto danas fatamorganu najčešće srećemo upravo na moru. Pored toga što predstavlja optičku iluziju, postala je deo duge tradicije drevnih naroda i predmet istraživanja mnogih naučnika širom sveta.

 

 

 

TEKST: MARIJA JOVIČIĆ

Marija Jovičić rođena je 2002. godine u Zaječaru u kome je završila Gimnaziju. Trenutno studira Francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme bavi se izučavanjem stranih jezika, pisanjem poezije i proze, kao i slobodnim istraživanjima.