PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Bulimija − nekontrolisana proždrljivost

Do sada smo pričali o anoreksiji i njenim simptomima, a sada ćemo se osvrnuti na još jedan poremećaj ishrane, bulimiju. Nju najlakše možemo opisati kao nekontrolisanu proždrljivost. Odvija se u dve faze, prva je preterano prejedanje, a zatim nastupa faza namernog pražnjenja (povraćanje ili korišćenje laksativnih sredstava).

 


PSIHIČKI PROBLEM

Psiholozi smatraju da su uzroci bulimije povezani sa problemima iz prošlosti sa kojima osoba ne može da se suoči, na primer nesuglasice u porodici, zlostavljanje u pubertetu u porodici ili školi, alkoholizam u porodici itd. Kao i od anoreksije, tako i od bulimije boluju uglavnom žene, najčešće adolescentkinje. Osobe koje boluju imaju nisko samopoštovanje prema sebi i često su depresivne.

 

 

 

SIMPTOMI

Neki od najčešćih simptoma koji se javljaju su: stalno razmišljanje i žudnja za hranom, prejedanje, pokušaj sprečavanja gojenja i strah od gojenja. Takođe se može desiti da osoba u početku odbija hranu, što je u stvari priprema za prejedanje koje sledi.

 

 

LEČENJE

Za lečenje bulimije koristi se multidisciplinarni pristup, odnosno u lečenje je uključeno više lekara, endokrinolog, psihijatar i nutricionista. Što se tiče terapije, najbolje se pokazala kognitivno-bihejvioralna. Najbolje je da osoba pokuša da pomogne samoj sebi tako što će se držati plana lečenja, informisati se malo bolje o samom poremećaju i, naravno, voditi računa o svojoj ishrani. Iako lečenje i psihoterapija nekada mogu trajati dugo, potrebno je da osoba veruje u sebe kako bi uspela do kraja da se izbori sa ovakvim poremećajem. Ukoliko se dobro leči, oko 50 odsto ima pun oporavak, a 30 odsto se delimično oporavi. Ako ne dođe do oporavka u periodu od pet godina, verovatno je da će bolest preći u hronični tok.

 

 

 

POSLEDICE

Fizički simptomi koji se javljaju kao posledica samovoljnog povraćanja i drugih oblika pražnjenja su: srčani zastoj, aritmija, čir na želucu, dijabetes, upala jednjaka, erozija zuba i još mnogi drugi. Osobe koje pate od bulimije mogu imati česte vrtoglavice, nesvestice ili mogu imati problema sa spavanjem. Čak i kada dođe do potpunog oporavka, neki simptomi ne nestaju u potpunosti.

 

 

TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja

Leave a Reply