Defektolog kao saveznik

Defektolog kao saveznik

Defektolog je privremeno tu da pomogne  vašem detetu da savlada neki trenutni problem ili će trajno biti deo vašeg života ukoliko je to vašem detetu potrebno. U oba slučaja je bitno da sa njim lepo sarađujete, mada je ta potreba izraženija u drugom slučaju. On je tu da radi u najboljem interesu vašeg deteta i da vam bude pouzdan saveznik u rešavanju problema ili poboljšanju kvaliteta života vašeg deteta. Kao i u svakom poduhvatu, morate biti spemni da od saveznika čujete savete i upozorenja koja vam se nekada neće dopasti.

 


 

BITNO JE POVERENJE

Kao i u svakom savezu, poverenje igra ključnu ulogu. Osim saradnje vas i defektologa bitna je i njegova saradnja sa ostalim stručnjacima. Deljenje zapažanja i mišljenja unutar tima ubrzavaju napredak deteta i daju osećaj sigurnosti porodici. Defektolog će i sam biti sigurniji ukoliko čuje mišljenje kolege. Kada su interesi deteta u pitanju, tu mesta za sujetu nema.

 

 

 

RAZUMEVANJE

Tretmani se mogu odvijati u Domu zdravlja, vašem stanu,  privatnoj klinici ili skromnoj ordinaciji, bitno je da daju rezultate. Ukoliko je problem trenutne prirode, jasnije je šta treba da bude rezultat. Međutim, ako se radi o trajnom problemu, teško može biti definisano kojim tempom će ići napredak, koliko će biti vidljiv i koje su granice do kojih se može napredovati. To je upravo najteži deo – nekada je potrebno promeniti svoja očekivanja, a ne defektologa.

 

 

 

KOMUNIKACIJA

Normalno, ukoliko od defektologa redovno izlazite sa osećajem da ne znate šta treba da radite i sa utiskom da komunikacija ne funkcioniše, treba da promenite defektologa. Međutim, ako dobijate jasne savete koje vam je teško da sprovodite, možda samo treba da promenite dnevnu organizaciju ili objasnite defektologu koja su vaša vremenska i prostorna ograničenja.

 

 

IZ DNEVNIKA JEDNOG DEFEKTOLOGA

Kao mlad sam se opredelio da pomažem deci i odraslima. Znao sam da ću često imati slučajeve u kojima napredak neće biti moguć ili vidljiv. Znao sam da ću često veliki broj godina biti saradnik nekih porodica. Znao sam da ću se često radovati pomacima koji su toliko mali da ih drugi ne vide. Znao sam da ću nekada raditi sa detetom iz dana u dan, a da će jedini očekivani rezultat biti da je dete zadovoljno tokom vremena sa mnom. Moram stalno stručno da se usavršavam i mnogo da radim ako mislim da postanem kao neka imena koja su mi uzor. Mnogo toga nisam znao.

 

 

Nisam znao na koje  sve način roditelji i staratelji mogu reagovati. Nisam znao koliko teško im može biti. Niti koliko lako neki mogu odustati. Niti koliko se neki mogu boriti. Srećem zainteresovane, nezainteresovane, disciplinovane, lenje, siromašne, bogate i nerealne ljude. Radim sa njihovom decom predano, savetujem ih kako oni da rade i često sam prva osoba koja im govori šta njihova deca nikada neće moći. To je teško. Gledam kako prihvataju ograničenja napretka svoje dece, prilagođavaju svoje živote i uče da uživaju u vremenu i aktivnostima sa svojom decom. Gledam sreću.

 

 

TEKST: NEVENA JOKIĆ

Nevena Jokić je defektolog i budući psihoterapeut. Zahvalna je na poznavanju mnogobrojnih ljudi čija je energija inspiriše. Slobodno vreme provodi u prirodi ili u gradu, na rolerima. Slika po platnu i zidovima, uz dobru muziku i dobar džin.